Educație

Bacalaureatii vrinceni, cu casca si fituicile la purtator

Gabriela Draghici
30 iun 2011 1731 vizualizări
Doi elevi de la Colegiul Tehnic V. D. Cotea si Liceul Teoretic Emil Botta Adjud au fost eliminati la proba de ieri, dupa ce au incercat sa copieze u acestia fac echipa cu cei doi elevi de la V. D. Cotea prinsi copiind la proba scrisa la romana de luni u din cei aproape 3.000 de elevi prezenti, 2.500 au sustinut examenul la matematica, iar restul la istorie

Odata trecuta proba de limba romana, liceenii vrinceni au fost intimpinati ieri de o vreme posomorita, venita la pachet cu cea mai dificila proba a bacalureatului, la matematica si istorie. Nu au lipsit nici incidentele, doi elevi de la Colegiul Tehnic "V. D. Cotea" si Liceul Teoretic "Emil Botta" Adjud fiind eliminati din examen pentru ca au copiat cu fituici si casti. Tehnologia de ultima generatie si-a facut si ea loc la Bac-ul de anul acesta, unul din cei doi elevi fiind prins cu microcasti lipite de timpan. Sistemul consta intr-un telefon mobil cu hands-free si casca la ureche. Mecanismul e unul destul de simplu, un magnet introdus in ureche si un colier care se aseaza in jurul gitului, conectat la un telefon mobil. Nu te costa mai mult de 1.000 de lei si un prieten dispus sa-ti sufle raspunsurile corecte la ureche. De la debutul sesiunii de bacalaureat de anul acesta, patru elevi au fost dati afara pentru ca au incercat sa copieze. Doi dintre acestia, elevi la Colegiul Tehnic "V. D. Cotea" Focsani, au fost "prinsi" cu fituicile la proba scrisa la romana de luni. Proba la matematica a fost sustinuta de circa 2.500 de absolventi de profil real. Liceenii care au sustinut proba la matematica s-au lovit de matrici, derivate, limite, polinoame si integrale. Pentru majoritatea elevilor, cerintele la matematica au fost complexe si dezamagitoare, mai ales ca multi dintre ei sustin ca le-a luat mai mult timp sa descifreze cerintele, decit sa le rezolve. "A fost foarte, foarte, foarte greu. Nu ca erau exercitiile asa de urite, dar cerintele au fost asa, cu du-te vino. Am rezolvat aproape toate cerintele, sper la un 5. Ma gindesc ca se compenseaza cu notele mai mari de la celelalte probe. Vin vremuri grele", ne-a spus Denis Didorac, absolvent al Colegiului Tehnic Auto "Traian Vuia" Focsani.


Candidatii la istorie au scris despre statul roman modern


Singurii care nu s-au "impiedicat" in calcule au fost elevii de la profilul uman, aproximativ 500, care au dat examen la istorie. Aici, bacalaureatii au avut de rezolvat trei subiecte, de complexitate medie. La primul subiect, liceenii au trebuit sa rezolve sapte cerinte, pornind de la doua texte de Nicolae Stoicescu, monografii dedicate domnitorilor Vlad Tepes si Matei Basarab. La cel de-al doilea subiect, candidatii au trebuit sa se descurce cu sase cerinte, pornind de la lucrarea "Istoria Europei" de Serge Berstein si Milza Pierre. La subiectul III, si cel mai laborios de altfel, liceenii au avut de elaborat in doua pagini un eseu despre statul roman modern si relatiile internationale din secolele XIX si XX. Pentru multi dintre candidati, "inamicul" le-a fost timpul. "M-am descurcat foarte bine, desi subiectele au fost foarte grele. Singurul lucru care nu a fost de partea mea a fost timpul. In trei ore nu aveam cum sa scriu totul, deja umplusem vreo sase pagini. As fi preferat sa dau la matematica, pentru ca acolo ai timp sa te gindesti si nu e foarte mult de scris", ne-a spus Alan Michulec de la Liceul cu Program Sportiv, care a sustinut ieri proba de istorie. Din cei 3.043 de elevi inscrisi, 2.933 au fost prezenti ieri in cele noua centre de examen din judet, in timp ce 110 au absentat.


Suspiciune de profesor asistent cu rude in examen


Vremea le-a dat mari batai de cap profesorilor, care s-au "luptat" cu penele de curent in incercarea de a incarca datele si a le transmite catre comisiile de evaluare. Unii parini au solicitat ajutorul ziarului nostru, nemultumiti de faptul ca unul dintre profesorii asistenti de la Liceul Teoretic "Emil Botta" Adjud ar avea o ruda de gradul II in examen, desi metodologia prevede ca nu are voie cu rude de pina in gradul IV. Inspectorul general adjunct, Maria Lupu, sustine ca la ei nu a ajuns nici o astfel de plingere. "Profesorii semneaza un proces verbal pe propria raspundere. In cazul in care se adevereste, va fi eliminata din comisie si inlocuita cu altcineva", ne-a spus Lupu. Astazi este programata ultima proba scrisa, la alegere din aria curriculara a profilului. Afisarea rezultatelor finale este programata pentru 3 iulie. In aceeasi zi, intre orele 16.00 si 20.00 vor putea fi depuse contestatiile. Solutionarea acestora este prevazuta in perioada 5 - 7 iulie, iar afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 8 iulie. (Gabriela DRAGHICI)


Simulare cu 60% picati la matematica


Daca ar fi sa ne luam dupa rezultatele simularii la bac din luna februarie, mai bine de 700 din cei peste 1.000 de elevi care au participat nu au reusit sa obtina note mai mari de sase. Potrivit raportului intocmit de ISJ Vrancea, la simularea din iarna n-au lipsit nici notele "rusinii". 125 de elevi nu au reusit sa ia mai mult de nota 2, comparativ cu 61 la romana. (G. D.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 6 ore, 48 minute, 21 secunde
Ce tupeu pe respectiva profa, creca se crdea la piata cu siguranta e matusa colegei mele, Bibina Cirip!!! rusinica sa-ti fie!!! si tie Cosmi!
, acum 739398 zile, 6 ore, 48 minute, 21 secunde
Ce-ai fata !ea e !mi-a spus o colega..Nina Chiric o cheama, e de la ea de la tara de la Tantasoaia..e matusa lu Mera Cosmina, profesoara acolo in sat! rusinica sa-ti fie!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.