Educație

Hramul parohiei catolice din Focsani

Valentin Muscă
29 iun 2011 1242 vizualizări
Credinciosii de confesiune catolica din municipiu sint invitati astazi la sarbatoarea hramului parohiei Sfintii Apostoli Petru si Pavel .

Continuatoare a primelor comunitati de catolici de la inceputul secolului XIX, parohia catolica din Focsani s-a format oficial pe la 1836, cind se vorbeste despre existenta unei capele in fostul cimitir de la Cotul Oancei. Citiva ani mai tirziu a inceput stringerea de fonduri pentru construirea unui lacas care sa corespunda nevoilor spirituale ale cetatenilor straini veniti la munca in cele doua tirguri de pe Milcov. Asa cum emigrantii romani construiesc biserici peste hotare si credinciosii de nationalitate italiana, austriaca, ceha si maghiara au ridicat prima biserica latina la Focsani. Hramul bisericii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" este in acelasi timp prilej de rememorare a evenimentelor importante din viata comunitatii, timpuri in care, in anii razboiului, sediul Diecezei de Iasi a fost mutat, provizoriu, la Focsani de exemplu, dar si personalitati care au trecut prin biserica din localitate, cum ar fi inegalabilul Anghel Saligny. Fost oras prin excelenta al tolerantei, mai cosmopolit decit toate tirgurile din jur, Focsanii au, inca, prin parohia catolica, aspectul de urbe cosmopolita si pastreaza ceva din parfumul anilor de altadata. La Multi Ani parohiei catolice din Focsani si poate da Dumnezeu Cel Sfint sa-i vedem intr-o zi pe catolicii si ortodocsii din municipiu participind impreuna la sarbatorile ambelor Biserici! (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.