Educație

Liceenii au avut de-a face la Bac cu Eliade, Caragiale si Stanescu

Ziarul de Vrancea
28 iun 2011 1384 vizualizări
Varianta cu numarul 5 pare sa fi fost norocoasa pentru liceeni vrinceni, care au rezolvat trei subiecte la proba scrisa de limba romana, din textele lui Mircea Eliade, Nichita Stanescu si I. L. Caragiale u presedintele comisiei judetene de bacalaureat spune ca proba a decurs normal in judet u pe www.ziaruldevrancea.ro gasiti si baremul de corectare la proba de limba si literatura romana

Liceenii de clasa a XII-a au iesit plini de emotii ieri din salile de examen, dupa ce au sustinut prima proba scrisa a bacalaureatului, la limba si literatura romana. Varianta extrasa, cea cu numarul 5, pare sa nu fi dat mari batai de cap elevilor, intrucit subiectele au avut o dificultate medie. La primul subiect, candidatii au avut de rezolvat noua cerinte de interpretare si gramatica dintr-un fragment de Mircea Eliade, din opera "Nunta in cer". La subiectul doi, bacalaureatii au avut de construit un text argumentativ de 15 - 30 de rinduri despre cunoasterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Nichita Stanescu: "A avea un ideal inseamna a avea o oglinda". In fine, la cel de-al treilea subiect candidatii au trebuit sa realizeze un eseu de doua-trei pagini privind particularitatile de constructie a unui personaj dintr-o opera dramatica de I. L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu. Astfel, elevii ar fi trebuit sa aleaga un personaj din "O scrisoare pierduta" (I. L. Caragiale), "Jocul ielelor" (Camil Petrescu) sau "Iona" (Marin Sorescu). Fiecare din cele trei subiecte a fost punctat cu cite 30 de puncte, la care s-au adaugat 10 puncte din oficiu. "Subiectele au fost usoare, doar partea a treia mi s-a parut mai dificila. Ma astept la o nota intre 8 si 9. Camerele de supraveghere nici nu le-am observat, nu ne-au intimidat", ne-a spus Cristina Lupu, eleva la Colegiul National "Unirea". Colegii "vecini" de la Colegiul Tehnic "Gh. Asachi" nu au fost la fel de optimisti in privinta rezultatelor. "Am facut toate subiectele, nu stiu cit de bine. Daca le tratai cu seriozitate, pareau foarte accesibile. Sper sa iau o nota de 7. Supraveghetorii au fost severi si corecti", ne-a spus Ionut Alin Sacalus, elev la Colegiul Tehnic "Gh. Asachi". "A fost greu, mai ales partea a doua si a treia. Sper de la nota 5, 6 in sus", a marturisit si Georgiana Blidaru, de la Grupul Scolar "Grigore Gheba" Dumitresti. Proba a durat trei ore si a inceput la ora 9.00 dimineata in toate centrele de examen, dupa extragerea variantei si multiplicarea sa.


Maria Lupu: "Nu avem decit un singur cuvint de spus: normal"


In judetul Vrancea, la Bacalaureat au fost inscrisi 2.838 de elevi, dintre care 2.755 au fost prezenti sa sustina proba, si anume cei din seria curenta. Examenul a fost organizat in noua centre, in care au fost instalate si camere de supraveghere video, in premiera la examenul din acest an. Un singur candidat a sustinut proba scrisa la domiciliu. Este vorba despre o eleva de la Grupul Scolar Agricol Odobesti, imobilizata la pat, si care va sustine intreg examenul la domiciliu. Oficialii Inspectoratului Scolar, in vizita prin centrele de examen, ne-au declarat ca proba a decurs normal. "Am mers prin toate centrele de examen, impreuna cu dna consilier Oana Ciuchi de la Ministerul Educatiei, pentru a monitoriza cum s-a desfasurat proba. Nu avem decit un singur cuvint de spus: normal. Totul este normal. Pe masura ce am vizitat centrele de examen am intrebat si de absenti pentru ca au mai fost candidati care au lipsit, in rest lucrurile s-au desfasurat in parametrii normali. In linii mari cred ca s-au descurcat", ne-a declarat inspectorul general adjunct Maria Lupu, presedintele comisiei judetene de bacalaureat. Azi va fi zi de pauza pentru bacalaureati, intrucit se sustine proba scrisa de limba materna. Emotiile incep din nou miercuri, cind are loc proba obligatorie a profilului, la alegere intre matematica si istorie, apoi joi va veni rindul probei la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii. Prima afisare a rezultatelor va avea loc duminica, 3 iulie, pina la ora 16.00. în aceeasi zi, intre orele 16.00 si 20.00 vor putea fi depuse contestatiile. Solutionarea acestora este prevazuta in perioada 5 - 7 iulie, iar afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 8 iulie. (M. BESLEAGA, G. DRAGHICI)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.