Educație

Subiecte usoare la limba romana, prima proba a evaluarii nationale

Gabriela Draghici
21 iun 2011 1662 vizualizări
Intre altele, elevii au trebuit sa scrie o compunere despre natura

Prima proba a evaluarii nationale a debutat ieri fara probleme, iar un reprezentant al Ministerului Educatiei a fost intr-un "periplu" prin unitatile scolare sa se asigure de buna desfasurare a examenului. 3.530 de elevi de clasa a VIII-a au sustinut proba scrisa la limba romana in cele 98 de centre de examen din judet. Din cei 3.653 de elevi inscrisi, doar 123 au absentat. Concluzia elevilor dupa prima proba: "subiecte usoare!". Scolarii au avut de scris, la subiectul numarul 1 despre un text din "Rodul tainic" al lui Ioan Slavici si au avut de rezolvat elemente de sintaxa si morfologie. De asemenea, candidatilor li s-a cerut sa enumere doua moduri de expunere utilizate si sa descrie in cinci rinduri semnificatia unei fraze. La punctul b al subiectului 1, absolventii au avut de scris o compunere in care sa argumenteze ca textul citat este dintr-un basm. La cel de-al doilea subiect, scolarilor le-a picat "Enciclopedia lumii vii" de Tudor Opris. Ei au mai avut de scris o compunere de maximum 15 rinduri in care sa descrie un tablou de natura. Vizibil relaxati, absolventii de clasa a VIII-a au iesit fericiti din salile de examen. "Subiectele mi s-au parut usoare. S-ar putea tocmai asta sa fie problema, iar profesorii sa fie mai duri la corectat din cauza asta. Per total cred ca m-am descurcat bine, sper doar sa nu-mi scada din nota pentru ca am scris cam dezordonat", ne-a spus Ana-Maria Toma, eleva in clasa a VIII-a la Colegiul National "Unirea" Focsani. De aceeasi parere a fost si inspectorul de limba romana din cadrul ISJ, Monica Lacatus."Subiectele s-au inscris in orizontul de asteptare al elevilor, avind un grad de dificultate mediu. A fost respectat cadrul impus de programa scolara si cea de examen. S-au pliat pe structura modelului impus de MECTS, asa ca elevii au fost familiarizati cu subiectele inca din octombrie, de la postarea lor", ne-a spus inspectorul Monica Lacatus. Potrivit oficialilor ISJ, prima proba s-a desfasurat in conditii normale si nici un candidat nu a fost prins copiind. "Potrivit informatiilor pe care le am din centrele de examen, proba la limba romana s-a desfasurat in conditii normale", ne-a spus inspectorul general adjunct, Maria Lupu. Evaluarea nationala continua miercuri cu proba scrisa la matematica. Tot ieri, liceenii judetului au continuat examenul de Bacalaureat cu proba de competente lingvistice intr-o limba de circulatie internationala. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.