Educație

VIDEO!!!Despre literatura si alti demoni cu Mircea Cartarescu

Gabriela Draghici
16 iun 2011 1785 vizualizări
OTP Bank si libraria Humanitas au avut placerea de a invita ieri focsanenii la conferinta scriitorului Mircea Cartarescu, Despre literatura si alti demoni u la Teatrul Municipal, iubitorii de literatura au stat de vorba cu scriitorul si i-au ascultat povestile despre cei mai mari scriitori ai lumii

Unul dintre cei mai cunoscuti si in voga scriitori contemporani de la noi, Mircea Cartarescu, a fost ieri invitatul de seama al focsanenilor, in cadrul conferintei "" dialog "Despre literatura si alti demoni", adusa la Focsani de OTP Bank si libraria Humanitas. Intilnirea a fost gazduita de Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" si a fost moderata de inspectorul scolar adjunct Maria Lupu. Punctual si modest, intr-un cuvint un om simplu, Mircea Cartarescu a aratat ieri ca toata lumea vuieste despre politica, criza economica, castraveti infectati cu E-coli, dar ca de fapt, criza rezida in ideea de literatura si cum, impovarati de viata, am uitat de ea. Focsanenii care au dat curs invitatiei au vazut un Mircea Cartarescu cald, natural si deloc protocolar. Dupa o introducere curtenitoare a unei Maria Lupu vizibil emotionata de prezenta scriitorului, Cartarescu, ridicat in picioare, a povestit focsanenilor despre literatura si alti demoni. Ne-a relatat plin de verva despre marii oratori cu care a intrat in contact, despre sistemul de scriere maret si uluitor al lui Dostoievski, despre Nabokov, Socrate, Kafka, Salinger, geniul lui Eminescu si despre cum se poate invata meseria scrisului. "Numerosi scriitori au vorbit despre posesia lor, despre luarea trupului lor in posesie de catre un demon exterior, care le folosea trupurile asa cum folosim noi un pix sau un stilou. Forta asta a fost numita in multe feluri. Cel mai simplu este cuvintul inspiratie, care inseamna de asemenea locuirea trupului unui artist de catre o putere mai mare decit a lui insusi. Kafka, poate cel mai mare scriitor al modernitatii, tocmai pentru ca el nu se definea pe sine ca un scriitor, vorbea el insusi despre demonii sai. El se considera locuit de un astfel de demon. Credea ca scrisul insusi este ceva demonic, monstruos, ingrozitor si vorbea despre lumea prodigioasa pe care o are in cap si care trebuie eliberata prin scris. Poate exista literatura nestapinita de demoni?", a povestit Cartarescu.


"Eminescu, un scriitor locuit de un geniu"


Meseria de scriitor a fost recunoscuta oficial in nomenclatorul de meserii incepind cu anii "â"¢90. A scrie literatura insa, e greu de perceput ca pe ceva concret. Insusi termenul de "meserie" ne duce cu gindul la o activitate exacta, rezultat al unor studii de specialitate. "Este literatura o meserie sau o arta?, ne-a intrebat Carturescu. "Este fara indoiala meserie, este fara indoiala arta, dar ca sa fie adevarata, ca sa ajunga la virful ei cel mai inalt, trebuie sa fie si altceva. Nivelul artistic a fost multa vreme considerat ultimul strat si culminarea artei. Vreau sa va spun un lucru, si aici trecem la demoni. Nu exista demoni nici in romanele realiste, simple, nu exista demoni cu adevarat nici in nivelul estetic. Ca sa ajungem la demoni cu adevarat, adica la geniu, la inspiratie, la orice ridica cu adevarat o opera de arta si o transforma intr-un ghid al vietii noastre, trebuie sa ajungem la un alt nivel de intelegere al literaturii. Si noi avem un astfel de scriitor locuit de un geniu, si anume, Eminescu. Si pentru ca acest lucru se plateste, si Eminescu a platit necrutator privilegiul urias de a fi locuit de un geniu, cu ani de intunecare. Fara indoiala, avea toate cele trei nivele. Ce mai poate urma dupa mestesug si arta? Credinta, religie, nu mai este nici profesie, nici arta, ci este viziune inaripata. In acest virf, omul simplu nu mai poate face fata. Chiar daca are o minte extraordinara, chiar daca simte toate durerile lumii, nu mai poate junge pina acolo", a precizat scriitorul. Carturescu si-a continuat povestile mai mult de o ora, in timp ce spectatorii ascultau tacuti, vrajiti de spusele literatului. Printre istorisiri, s-a strecurat si demonul tehnologiei. Intrebat de unul din profesorii prezenti despre demonul internetului, Mircea Cartarescu ne-a asigurat ca deasupra socurilor din lumea electronica, cartea va ramine carte. "Literatura e ca o Biserica. Ea e acolo, asteapta ca noi sa intram in ea", a concluzionat scriitorul. Discutiile au continuat cu intrebarile curiosilor focsaneni, iar la plecare, pasii acestora s-au dovedit tacuti, semn ca intilnirea de ieri a lasat urme adinci. (Gabriela DRAGHICI)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.