Educație

In Memoriam Mihai Eminescu

Valentin Muscă
15 iun 2011 1939 vizualizări
Pe 15 iunie 1889 parasea aceasta lume Mihai Eminescu - cel mai mare poet roman din toate timpurile si primul gazetar roman persecutat politic de propriul partid ajuns la guvernare

Nascut la jumatatea secolului XIX, intr-o Bucovina care tinea politic de Imperiul Austro-Ungar, Mihai Eminescu a trait drama intelectualului prins intre interesul national si politica statelor vecine care tratau Tarile Romane in regim de colonie. Daca despre poezia sa s-au scris tomuri si istoricii literaturii romane s-au intrecut in a-i elogia originalitatea, despre ultimii ani din viata Poetului si mai ales despre tragicul sfirsit, aceiasi istorici au evitat sa scrie, pentru a nu strica imaginea politicii dusa de Partidul Conservator si mai ales imaginea marelui om politic si mentor al Junimii, Titu Maiorescu. Din fericire, in ultimii ani, unii cercetatori au avut acces la documentele tinute mai bine de un secol la Index, iar sfirsitul Poetului apare din ce in ce mai mult ca una din marile tragedii ale culturii romane. Pentru a intelege sfirsitul amintim doar ca din 1876 Eminescu incepe sa scrie la "Timpul", ziarul Partidului Conservator, iar din 1877 va fi pentru sase ani redactor si redactor sef al publicatiei. Nenorocirea Poetului incepe in momentul in care Partidul Conservator ajunge la guvernare, iar amicii acestuia ii cer sa nu critice Guvernul condus de prietenii sai conservatori.

Intransigenta lui Eminescu si simpatiile pro-austriece ale conservatorilor i-au atras antipatiile clasei politice, ba chiar si ale Casei Regale, care vedeau in tinarul Poet o amenintare la stabilitatea proaspatului Regat, Eminescu fiind un apostol al unirii Regatului cu Transilvania, lucru nedorit la acel moment de politicieni. De aceea, este indepartat de la ziar, se lanseaza zvonul bolii sale, este internat la sanatoriu, marginalizat de catre prietenii sai, in frunte cu Maiorescu si Slavici, pentru ca in cele din urma sa fie ucis cu o piatra de un personaj ciudat intr-un sanatoriu din Bucuresti, pe 15 iunie 1889. Ca si cum opera aflata in manuscris reprezenta un pericol pentru siguranta nationala, cele 42 de volume ramase de la Poet au fost sechestrate de Maiorescu si abia in 1902 au fost cedate Academiei Romane. Acesta a fost, pe scurt, destinul tragic al celui mai mare poet roman, a carui opera nu a fost editata integral nici astazi! (Valentin MUSCA)


Mihai Eminescu, bibliotecar


Biblioteca Judeteana comemoreaza astazi 122 de ani de la moartea "Luceafarului poeziei romanesti". Colectivul de bibliotecari al Salii de lectura au pregatit o prezentare PowerPoint cu titlul "Eminescu, bibliotecar". Prezentarea va rula in toate sectiile si va trimisa prin mail tuturor utilizatorilor si colaboratorilor bibliotecii. Nu vor lipsi expozitiile de carte din opera scriitorului si expozitii in imagini. (G. D.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 6 ore, 26 minute, 18 secunde
”Iubesc acest popor bun, bland, omenos, pe spatele caruia diplomatii croiesc charte si resbele, zugravesc imparatii despre care lui nici prin gand nu-i trece; iubesc acest popor, care nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.