Educație

Topul absolventilor de nota 10 din liceele vrincene

Gabriela Draghici
13 iun 2011 6861 vizualizări
Doua dintre absolventele judetului, colege de clasa, au reusit performanta de a incheia cei patru ani cu 10 pe linie u trei elevi lasa Focsaniul in urma pentru a studia peste hotare u uniristul Theodor Istrate va studia ingineria la Oxford, cuzista Roxana Aldea, management in Marea Britanie, iar uniristul Mihai Munteanu se pregateste sa aprofundeze matematica in Germania u moldoveanca de peste Prut, Felicia Dobos a terminat sefa de promotie la Colegiul Gh. Asachi u daca in anii trecuti baietii erau majoritari in topul celor mai buni absolventi de liceu, anul acesta fetele fac legea u cei mai sirguinciosi elevi vrinceni au nazuinte pe cit de inalte, pe atit de diferite, printre optiuni regasindu-se medicina, compozitia muzicala, dreptul, ingineria electrica sau protectia mediului u Ziarul de Vrancea va spune astazi care sint cei mai buni absolventi de liceu din judet si povestile lor despre scoala si despre viitor

Poate v-ati intrebat care sint cele mai bune produse ale invatamintului vrincean, elevii de top "modelati" de profesorii judetului nostru, cei pentru care performanta pare floare la ureche, dar in spatele careia se ascunde un echlibru perfect intre exigenta si distractiile specifice virstei. Ei bine, Ziarul de Vrancea i-a gasit si a stat de voba cu cei mai buni dintre ei, astazi sefi de promotie ai liceelor vrincene, cei care se diferentiaza de restul elevilor, uneori forme fara fond. Mihaela Ailenei si Ecaterina Adam de la Liceul Teoretic "Emil Botta" Adjud, Malina Alexe de la Colegiul National "Al. I. Cuza" Focsani, Adelina Ardeleanu de la Grupul Scolar Marasesti, Alexandru Fotia si Mihai Munteanu de la Colegiul National "Unirea" Focsani, Alina Pupaza de la Grupul Scolar "Dimitrie Gheba" Dumitresti, Ana-Maria Draghiciu de la Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" din Focsani, Daniela Curcan de la Liceul de Arta "Gh. Tattarescu" din Focsani, Alina Sava de la Liceul Toretic "Ioan Slavici" Panciu, Adina Macovei de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani, Narcis Rizea de la Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" Focsani, Maria Munteanu de la Grupul Scolar Agricol Odobesti, Andreea Botu de la Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" Focsani, Bogdan Badiu de la Liceul cu Program Sportiv Focsani, Alexandru Antohe si Alin Bodea de la Colegiul Tehnic Auto "Traian Vuia" Focsani, Ion Zaharia de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Focsani, Mihaela Corina Mazilu de la Grupul Scolar "G. G. Longinescu", Eugeniu Tincul de la Colegiul Tehnic "Ion Mincu" Focsani si Felicia Dobos de la Colegiul Tehnic "Gh. Asachi"Focsani sint sefii de promotie ai liceelor vrincene. Elevi a caror creativitate, initiativa, inteligenta si pretuire clara a tot ce inseamna valoare reusesc sa stearga praful de pe imaginea unui sistem de invatamint deformat.

Ei sint cei care se implica real si pozitiv in procesul educational, pentru care cei patru ani de liceu n-au insemnat doar un prilej pentru acumulare de informatii, ci unul formativ. Acesti elevi sint mai mult decit notele de 9 si 10 pe care le-au obtinut in cei patru ani de liceu, sint primii care spun "prezent" activitatilor extrascolare, olimpiadelor si concursurilor, taberelor si activitatilor de voluntariat, "stilpii" echipelor de teatru si dansuri ale liceelor. Si toate aceste lucruri ii fac sa fie elevi de nota 10. Niciodata obositi in fata curiozitatii, sint gata oricind sa intrebe sau sa se lase intrebati. Si de ce nu, noi sa tacem uimiti. Intrati in focul Bacalaureatului, absolventii nostri de top promit sa-si reconfirme pozitia de sef de promotie.


Seful de promotie de la Economic: "Scoala e cam rece"


Reporterii nostri i-au provocat pe sefii de promotie la discutii privind situatia invatamintului si i-au intrebat ce planuri au pentru viitor. Iata parerile unora dintre ei: "Profesorii trebuie sa functioneze ca un organism intr-o scoala, trebuie sa promoveze aproximativ aceleasi principii. La ce folos daca vine unul cu dorinta sa predea, daca dupa el vin patru care se uita la ceas? Atitudinea cadrelor didactice fata de invatamint o construieste pe cea a elevilor. Alta idee privind partea educativa sint exigentele in general scazute. Elevii sint stimulati sa fie superficiali. A fi profesor nu-i de ici, de colo. Trebuie sa fii tare in ginduri, in principii, sa ai orizontul vast, sa ai o personalitate rotunda, sa fii om cu adevarat. Alt lucru care lipseste este relatia sociala, afectiva intre profesor si elevi. Scoala e cam rece", a facut o scurta diagnoza a situatiei din invatamint Narcis Rizea, seful de promotie de la Economic, care a incheiat cei patru ani de liceu cu media 9,80. Amator al jocului de-a cuvintele, Narcis spera ca in viitorul apropiat sa duca la sfirsit "o nuvela ce tine mortis sa devina roman", aceasta fiind o metafora despre viata sa. "Poate ne-ar fi trebuit o scoala mai interactiva, mai multa practica pentru scoala vietii, dar acum pasim spre un viitor nestiut, unde speram sa ne descurcam. Am devenit adevarate opere de arta, avantgardiste sau clasice, subtile sau extravagante si ne-am pregatit pentru a iesi in jungla care ne asteapta cu ghearele ascutite de domnia materialismului", este de parere Bogdan Badiu, seful de promotie al Liceului cu Program Sportiv, care a terminat liceul cu media 9,43. Nesiguranta viitorului insa, ii pune pe ginduri pe multi dintre viitorii studenti. "Invatamintul nu ne ofera prea multe si, totodata, materia predata incarca prea mult. Chiar daca noi, romanii, surclasam multe state in ceea ce priveste nivelul intelectual, statul nu se implica in a ne ajuta sa profesam ceea ce studiem, ajungind niste veritabili someri cu facultate", a pus punctul pe "i" Adelina Ardeleanu, sefa de promotie a Grupului Scolar "Marasesti".


Trei liceeni isi fac bagajele pentru universitati din Occident


image_right>35154Trei elevi de top ne lasa orasul in urma ca sa studieze peste hotare. Este vorba despre uniristii Mihai Munteanu, Theodor Istrate si cuzista Roxana Aldea. Patru facultati din Marea Britanie se "bat" pe uniristul Tehodor, olimpic national la fizica si astronomie. Desi a optat pentru Universitatea Oxford, unde vrea sa studieze Inginerie Electrica, tinarul mai are de trecut un hop, obtinerea bursei de 10.000 de lire pe an, una singura pentru elevi din 12 tari. Pentru cuzista Roxana Aldea, urmeaza trei ani de cursuri de Managementul Afacerilor Internationale la "Coventry University" din Marea Britanie, desi a fost admisa la sase facultati din afara. Daca pe ultimii doi, Marea Britanie ii asteapta cu bratele deschise, pentru Mihai Munteanu, Germania ii va fi cea de-a doua casa in urmatorii ani.

Alex Fotia, liceanul care imparte cu Mihai Munteanu titlul de sef de promotie al Colegiului National "Unirea", sustine ca datoreaza liceului rezultatele si roadele muncii sale. "Am reusit sa ma integrez rapid si sa trec usor peste remarcile hazlii de genul "Ai dezertat!", pentru ca oriunde te-ai afla conteaza sa iti faci datoria onorabil. Inca de la inceput am fost foarte placut surprins de capacitatea tuturor de implicare, fie ca este vorba despre baluri ale bobocilor, ale martisorului, serbari de sfirsit de an, ecologizarea parcului sau multe alte proiecte. Am simtit cu adevarat ca am facut parte dintr-un corp omogen, uniristii, iar acum pastrez in suflet o bogatie pe care nimeni nu mi-o poate lua niciodata, galben-visiniul si spiritul unirist", spune el. Incheind cu media 9,61, Alexandru Fotia viseaza la un viitor stralucit in domeniul diplomatiei economice.


Liceul nostru, "cuibusor" de amintiri


Sint mai mult decit zidurile unor institutii si nici nu sint alese la intimplare. I-au pregatit pentru viata si le-au fost cea de-a doua casa in ultimii patru ani. Bancile nu vor ramine goale dupa plecarea lor, iar pasii lor vor ramine pretutindeni imprimati pe holuri. "N-as da Colegiul Economic pe altul. Prea multe am avut de cistigat incit sa cred ca as fi putut gasi si in alta parte asa ceva. Nu a fost an care sa nu aiba schimburi de tineri, dansuri, olimpiade, participari la tirguri ale firmelor de exercitiu, la tabere de limba romana, in echipa de teatru si altele. Imi va ramine cel mai mult prin personalitatea sa. Este o scoala in care se invata, este seriozitate si disciplina", ne povesteste cu drag Narcis Rizea. Multumita de alegerea sa a fost si Ana-Maria Draghiciu, sefa de promotie a Liceului Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobesti, venita din Capitala sa studieze in Vrancea. "Parasind Capitala in urma cu patru ani, am avut o oarecare teama crezind ca Bucurestiul mi-ar fi oferit mai multe oportunitati de pregatire si dezvoltare. Nu a fost asa. Aici am descoperit oameni deosebiti care detin secretul succesului: cu pasi marunti si modestie poti ajunge pe cel mai inalt virf", ne-a spus Ana-Maria.


O moldoveanca a luat caimacul la Colegiului "Gh. Asachi"


Felicia Dobos, sefa de promotie a Colegiului Tehnic "Gh. Asachi", moldoveanca de peste Prut, a ales urbea de pe Milcov sa-i ghideze pasii in viata. In doar patru ani de zile, cu ambitia si perserventa la purtator, si-a devansat toti colegii intr-ale invatatului. "Pentru mine, cetatean al Republicii Moldova, venirea in Romania a reprezentat un pas imens, care mi-a schimbat modul de a gindi, de a percepe lucrurile, oamenii si viata. In acest liceu nu m-am simtit niciodata straina, ci am fost primita cu bratele deschise. Desi simteam dorul de casa, de familie si prieteni, nu m-am gindit nici o secunda ca as putea sa las totul si sa ma intorc inapoi", ne-a marturisit Felicia. Cuvinte de lauda la adresa liceului care-a gazduit-o in ultimii patru ani are si Adina Macovei, sefa de promotie a Liceului Pedagogic "Spiru Haret" Focsani. "La Bruyere scria ca "nu exista pe lume o mai frumoasa nesabuinta decit excesul de recunostinta", iar eu asta simt. Mi-a fost aratat aici ca trebuie sa-mi doresc sa ajung mare, ca nu trebuie sa renunt la visurile mele si ca nu trebuie sa las nimic sa imi stavileasca avinturile", ne-a spus Adina. Bogdan Badiu, fost unirist, a facut parte din doua "familii" in cei patru ani de liceu, cea a uniristilor si cea a LPS-istilor. "Mai sintem copii? E prima intrebare care mi-a venit in minte atunci cind am asistat la cursurile festive ale ambelor familii. Raspunsul este un da-nu care inglobeaza patru ani de trairi intense, nimicuri care ne darimau moralul timp de o luna, altele care ne tineau zimbetele pe buze pina se termina anul scolar si transformarile ireversibile care ne-au marcat personalitatea si caracterul", ne-a spus Bogdan.


Ei ne sint viitorii medici, informaticieni, muzicanti si economisti


Ii asteapta marile orase ale tarii, dar si marile orase ale lumii. Desi Romania nu ii prea primeste cu bratele deschise, unii dintre ei se incapatineaza sa ramina aici, condusi de ginduri nobile de a face tara un loc mai bun. Domeniul medicinei ii atrage pe multi dintre ei. Andreea Botu, sefa de promotie de la Colegiul Tehnic "V. D Cotea", Malina Alexe de la "Cuza", si sefele de promotie ale "Emil Botta", Mihaela Ailenei si Ecaterina Adam au ales sa urmeze Facultatea de Medicina in Bucuresti. "Consider ca numai prin propriile forte putem schimba cu adevarat ceva, de aceea am hotarit sa ramin in tara. E firesc sa aparam si sa respectam ceea ce iubim", ne-a spus cuzista Malina Alexe. Tinara este fiica consilierului judetean Ion Alexe. Studiile economice sint si ele in topul preferintelor liceenilor. Atit Ana Maria Draghiciu, sefa de promotie de la "Duiliu Zamfirescu" Odobesti, Felicia Dobos de la "Gh. Asachi", cit si Maria Munteanu de la Grupul Scolar Agricol Odobesti vor urma cursurile facultatilor cu profil economic. Facultatea de Drept suna si ea tentanta pentru multi dintre ei. Alina Sava de la Liceul Teoretic "Ioan Slavici" Panciu si Narcis Rizea de la Economic vor sa urmeze cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti. Narcis cocheteaza si cu Facultatea de Teologie, dar nici nu exclude nici ideea de a fi profesor universitar. Alin Bodea de la "Traian Vuia" planuieste sa urmeze Informatica, Adina Macovei de la Pedagogic Facultatea de Geografie, Bogdan Badiu de la LPS cea de kinetoterapie si Mihaela Mazilu de la "G. G. Longinescu" vrea sa lucreze in domeniul protectiei mediului. Pentru Daniela Ciorcan, care cinta la vioara de cind se stie, urmeaza trei ani de studii pe bancile Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, un pas spre visul de a cinta intr-o filarmonica din strainatate. Ion Zaharia, seful de promotie al Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau" Focsani, olimpic national la disciplinele tehnice si o prezenta obisnuita a Stagiunii Teatrale a Elevilor Vrinceni, viseaza la o cariera ca inginer sau specialist IT. Drept urmare se pregateste pentru admitere la Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti.










Ultimele emotii la bac



Au plins in ultimele zile cit pentru toti anii de liceu si aproape ca nu se mai gindesc la bacalaureatul pe care il sustin in aceasta perioada. Promit ca nu vor taia niciodata "cordonul ombilical" care ii va tine legati de cei patru ani de liceu. Dirijati de profesori de la care vor ramine cu mai mult decit materia predata, sint pregatiti sa ia viata in piept, cu bune si cu rele. Au vise si dorinte mari, neatacate inca de materialismul care domneste in lume si planuiesc sa creasca. Din toate punctele de vedere. Sa cresteti mari! (Gabriela DRAGHICI)


Top-ul celor mai buni absolventi ai generatiei 2007-2011:


1. Mihaela Ailenei (Liceul "Emil Botta" Adjud) "" 10

Ecaterina Adam (Liceul "Emil Botta" Adjud) "" 10

2. Malina Alexe (Colegiul National "Al. I. Cuza" Focsani) "" 9,99

3. Adelina Ardeleanu (Grupul Scolar Marasesti) "" 9,96

4. Alexandru Fotia (Colegiul National "Unirea Focsani) "" 9,94

Mihai Munteanu (Colegiul National "Unirea Focsani) "" 9,94

5. Alina Pupaza (Grupul Scolar "Grigore Gheba" Dumitresti) "" 9,94

6. Ana-Maria Draghiciu (Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobesti) "" 9,93

7. Daniela Curcan (Liceul de Arta "Gh. Tattarescu" Focsani) "" 9,90

8. Alina Sava (Liceul Teoretic "Ioan Slavici" Panciu) "" 9,85

9. Adina Macovei (Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani) "" 9,82

10. Narcis Rizea (Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" Focsani) "" 9,80

11. Maria Munteanu (Grupul Scolar Agricol Odobesti) "" 9,70

12. Andreea Botu (Colegiul Tehnic "V. D. Cotea" Focsani) "" 9,61

13. Bogdan Badiu (Liceul cu Program Sportiv Focsani) -9,43

14. Alexandru Antohe (Colegiul Tehnic Auto "Traian Vuia" Focsani) "" 9,42

Alin Bodea (Colegiul Tehnic Auto "Traian Vuia" Focsani) "" 9,42

15. Ion Zaharia (Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Focsani) "" 9,38

16. Felicia Dobos (Colegiul Tehnic "Gh. Asachi" Focsani) "" 9.20

17. Mihaela Corina Mazilu (Grupul Scolar "G. G. Longinescu" Focsani) "" 9,10

18. Eugeniu Tincul (Colegiul Tehnic "Ion Mincu" Focsani) "" 9,09






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 2 ore, 20 minute, 32 secunde
Felicitari Ziarul de Vrancea! Frumoasa deschidere!
, acum 739392 zile, 2 ore, 20 minute, 32 secunde
Felicitari! De acum greul incepe. Invatati pentru voi. Succes sporit.
, acum 739392 zile, 2 ore, 20 minute, 32 secunde
Pacat ca multi din acesti formidabili copii se vor pierde pe drum intrucat societatea noastra nu stie sa aprecieze valorile.Acum banul si relatiile sus puse promoveaza tinerii. Acum cativa ani as fi citeste integral
, acum 739392 zile, 2 ore, 20 minute, 32 secunde
Sunt dezamagita de modul de redactare si de greselile gramaticale prezente!
, acum 739392 zile, 2 ore, 20 minute, 32 secunde
Si tu esti proasta. As fi tare curios sa vad ce stii tu despre redactarea unui text
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.