Educație

Ce scria Milcovul, ziarul de partid, acum jumatate de veac

Sorin Tudose
10 iun 2011 1965 vizualizări
Intreg aspectul ziarului este patriotard, dar chiar si asa tot merita frunzarit

10 iunie. Nu 2011, ci 1961, adica in urma cu fix jumatate de veac, ziarul Milcovul prezenta realitatile comunitatii din acei ani. Daca acum ziarele sint acuzate ca sint prea "negre", in sensul ca in paginile lor gasim multe crime, violuri si alte grozavii, acum jumatate de veac paginile erau mult prea"¦ inregimentate, nici nu aveau cum altfel. Pe 10 iunie 1961, ziarul Milcovul isi deschidea prima pagina cu "situatia prasilei la porumb". Din acelasi domeniu sint si titluri de articole precum "Au terminat prasitul porumbului", "Sporesc numarul de animale", "Sa crestem cit mai multe pasari" ori "Sfatul fruntaselor". Intr-un articol din editia 10 iunie 1961, semnatarul textului cerea socoteala Gospodariei Agricole Colective din Brosteni, dar si celei din Cirligele.

Conducerea gospodariilor era acuzata de faptul ca nu s-a sinchisit sa praseasca porumbul, invocind ca vremea nu a tinut cu ei, desi alte gospodarii erau deja la a doua tura de prasit. In aceeasi zi, cu un ton exaltat, unul din ziaristii Milcovului titra: "Timpul prielnic constructiilor sa fie folosit din plin". "Munca plina de avint si interesul maselor se oglindeste in cele 57.000 ore de munca patriotica ce au adus economii 274.000 lei, in descoperirea resurselor locale pentru constructii, in incasarea debitului la contributia voluntara baneasca pe acest an aproape 80 la suta", scria jurnalistul de acum 50 de ani. Intregul aspect al ziarului era unul patriotard, unde pina si cele mai nesemnificative lucruri erau relatate ca fiind mari realizari. Cele patru pagini ale gazetei erau intesate de stiri din domeniul agricol si din domeniul constructiilor.

Blocuri la care inca mai era destul de lucrat erau prezentate ca fiind aproape finalizate. Ziarul avea corespondenti in o multime de sate, daca nu chiar in toate, cel putin oficial. Tot acum 50 de ani, dar in alte numere ale ziarului gasim titluri de genul "Ideile leninismului triumfa" sau "Mitingul oamenilor muncii din orasul Focsani cu prilejul zilei de 23 august". Curios sau nu, unele apucaturi ale ziaristilor de atunci au ramas si acum, desi regimul politic s-a schimbat. Cu ocazia implinirii a 60 de ani, Gheorghe Gheorghiu Dej s-a bucurat de un articol omagial in care a fost "periat" bine. Intimplator sau nu, in prezent, unul dintre sefii actuali de judet se bucura de acelasi tratament. De asemenea, "demonul" anilor respectivi era America, in timp ce Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) era "piinea lui Dumnezeu".

Timpurile s-au mai schimbat, iar acum demonul este PDL, in timp ce PSD este numai "lapte si mere". Daca vreti sa vedeti cum era reflectata realitatea acelor ani, Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" are in colectie numeroase numere ale ziarului Milcovul. "Proletari din toata lumea, uniti-va!". (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.