Educație

Cu Facebook si cu Twitter, Bac-ul nu se pica

Gabriela Draghici
7 iun 2011 2034 vizualizări
Impresia generala a liceenilor este ca prima proba la Bac, limba romana oral, a fost floare la ureche u pentru candidatii care au tras lozul cistigator la variante, subiectele s-au centrat si in jurul retelelor de socializare Facebook si Twitter u desi subiectele nu le-au dat mari batai de cap, unii liceni au avut de furca cu profesorii examinatori

Peste 1.100 de elevi au sustinut ieri prima proba a examenului de maturitate, la competentele lingvistice de comunicare orala in limba romana, in cele 21 de centre de examinare din judet. Impresia generala a liceenilor este ca prima proba a fost "floare la ureche", avind in vedere ca au trebuit sa raspunda la citeva intrebari dintr-un text la prima vedere, in care au trebuit sa identifice situatia de comunicare, scopul comunicarii, registrul stilistic, structura textului si sa isi spuna opinia despre un aspect literar din text. Dificultatea subiectelor a variat, elevii mergind pe "mina" norocului. Daca unora le-au picat subiecte cu tema retelelor de socializare online, cum sint Facebook-ul si Twitter-ul, altii au fost nevoiti sa comenteze texte din prefata unor carti ce contin portrete ale autorilor, in care au trebuit sa ofere o opinie pe marginea rolului detaliilor vestimentare in realizarea unui portret. Cum subiectele au fost relativ usoare pentru liceeni, de furca le-au dat emotiile de a vorbi in fata unei comisii. "Sincer, prima proba este cea mai «grea», nu din cauza subiectelor care mi s-au parut relativ simple, ci din cauza faptului ca este prima proba de Bac, din cauza emotiilor si a faptului ca nu stii exact «cu ce se maninca» si nici ce vor profesorii de la tine. In plus, spre deosebire de orele de la clasa, unde poti fi ascultat oral, la Bac esti constient de situatia oficiala a examenului si incerci sa te exprimi cit mai bine iar parerea mea este ca elevul concentrindu-se mai mult pe felul in care se exprima decit pe ideea in sine, se pierde", ne-a spus Liliana Dima, proaspat absolventa a Colegiului National "Al. I. Cuza".


«Eu pot strivi destine cu virful pixului meu»


Pentru cei mai multi dintre liceeni, examenul a fost tratat cu seriozitate, ca un prim pas spre maturitate. "A fost o experienta frumoasa, unica in viata. Subiectele mi s-au parut simple, mie mi-a cazut un subiect usor, despre retelele de socializare online cum este Facebook-ul. Este o tema comuna, populara, toata lumea vorbeste despre Facebook. M-am descurcat foarte bine, n-am avut trac", ne-a spus Oana Androne, eleva in clasa a XII-a la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani. Desi subiectele nu le-au dat mari batai de cap, multi au avut de furca cu profesorii examinatori. "Nu mi se pare just ca in calitate de profesor examinator sa adopti o atitudine de superioritate, mergind pe principiul «eu pot strivi destine cu virful pixului meu»", ne-a spus "soptit" o eleva, care a preferat sa ramina anonima. "Prima proba s-a desfasurat in conditii normale, iar nici un elev nu a absentat.Toate centrele au fost monitorizate de inspectorii scolari si pina la ora 15.00, 1.101 de elevi s-au prezentat la examinare. Proba este in desfasurare, iar rezultatele centralizate dupa prima zi vor fi transmise miine (n.r. azi)", ne-a spus Maria Lupu, presedintele comisiei judetene.


Bacalaureat la domiciliu


Proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala la limba romana s-a desfasurat pentru o eleva de la Grupul Scolar Agricol Odobesti, la domiciliu. Comisia din scoala s-a deplasat la domiciliul elevei, pe care starea de sanatate o mai tine tintuita la pat inca doua luni de zile. "Este imobilizata la pat, pentru ca si-a fracturat piciorul in trei locuri. Are documente medicale si are si aprobarea comisiei judetene a Bacalaureatului. Nu a intimpinat probleme la prima proba, pentru ca era o eleva foarte buna", ne-a spus Vasilica Zaharia, directoarea unitatii. Astazi si miine vine rindul pentru restul din cei 3.239 de candidati sa sustina prima proba. Pina luni, 13 iunie, liceenii se bucura de pauza, pentru ca nici un elev nu va sustine proba orala la limba materna. Saptamina viitoare, elevii continua seria examenelor cu proba de evaluare a competentelor digitale, urmind ca in intervalul 20-23 iunie sa sustina evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba straina. Multi dintre absolventi au solicitat echivalarea examenelor la probele digitale si cele la limbile de circulatie internationala, sustinuti de certificatele pe care le poseda. Metodologia transmisa de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) insa, le-a dat mari batai de cap unora dintre ei. Este cazul unei eleve de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret", care desi avea certificatul Cambridge la nivel C2, fusese respinsa de catre comisia ISJ. Situatia insa, a fost remediata, iar eleva a fost scutita de sustinerea probei orale intr-o limba de circulatie internationala. Ministerul Educatiei reaminteste parintilor ca examenul de Bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a si solicita acestora sa semnaleze orice situatie in care li se solicita bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol. Linia de telefon 0800.801.100 va fi disponibila zilnic, pe toata durata desfasurarii examenului, intre orele 9.00-19.00. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 16 ore, 56 minute, 1 secunda
Mult zgomot pentru nimic. Reveniti la admiterea in facultate și eliminati locurile cu taxa. Asa revenim si la bacul de altadata, in care umblau profii cu rezultatele de la o sala la alta. Si asta citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.