Educație

Unirista Cristina Stancu si Mircea Cartarescu, un duo imbatabil

Gabriela Draghici
26 mai 2011 2469 vizualizări
La Concursul National de Interpretare Critica si Jurnalism Mihai Iordache , Cristina a obtinut locul I cu doua lucrari de exceptie

Judetul nostru a fost reprezentat cum nu se putea mai bine la Concursul National de Interpretare Critica si Jurnalism "Mihai Iordache", desfasurat intre 20-22 mai la Suceava. Pregatita de profesoara Maria Zgabirdici, unirista Cristina Stancu, eleva in clasa a X-a F la filologie a obtinut locul I cu nota 9,80, devansindu-i pe cei 40 de participanti din celelalte judete. In prima etapa a concursului, desfasurat la la Colegiul National "Petru Rares", concurentii au avut de trimis recenzia unei carti romanesti, aparuta in prima editie in 2010, ori a unei reviste culturale. "Ideea a fost sa recenzam texte aparute recent, neabordate de alti critici, care sa ne ofere posibilitatea sa ne exprimam fara a fi influentati de curente si opinii din partea unor nume mari din critica romaneasca. Eu am ales sa fac recenzia unui volum foarte drag mie, "Frumoasele straine", de Mircea Cartarescu, o culegere de trei povestiri care nu ascund defel farmec feminin, ci un umor savuros, pamintesc, dar pe alocuri, plin de substanta", ne-a povestit Cristina. Cea de-a doua etapa a insemnat alegerea a 40 de lucrari din peste 130 trimise si redactate de nume sonore in lumea olimpiadelor scolare, atit nationale cit si internationale. Unirista Cristina Stancu s-a numarat printre preferatele juriului de specialitate. "La proba scrisa finala, am avut un subiect socant, de redactat sub forma unei scrisori un proiect de carte, pornind de la un fragment al criticului Lucian Raicu. Fragmentul se referea la intersectia literatura-viata. Rolul acestui proiect de carte era de a convinge editorul-destinatar sa-ti publice manuscrisul, pe care, virtual vorbind, l-ai fi atasat la acea scrisoare. Am scris cu toata pasiunea unui scriitor in devenire, gindindu-ma la un viitor literar", ne-a spus unirista. Cu doua lucrari de exceptie, Cristina a reusit sa impresioneze membrii juriului, formati in mare parte din profesori universitari. Astfel, unirista a obtinut premiul I, cu nota 9.80, primind din partea sponsorilor 600 lei. "Acesti bani reprezinta primul meu salariu pe care, credeti-ma, nici nu stiu cum ii voi cheltui, desi ma bate gindul sa ii investesc in achizitia de carti in cadrul evenimentului BookFest. Am primit inca o certificare a talentului meu, ceea ce conteaza in destinul unui scriitor, de a fi apreciat de public", a conchis Cristina. (Gabriela DRAGHICI)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 12 ore, 23 minute, 48 secunde
Felicitări Cristinei şi implicit, domnişoarei profesoare Maria Zgăbîrdici - un OM şi un profesionist.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.