Educație

Pr. Ionel Ene, Istoria crestinismului vrancean , vol I

Valentin Muscă
26 mai 2011 2383 vizualizări
Primul volum prezinta începuturile crestinismului în Vrancea si lacasurile de cult si preotii din Focsani u un loc important îl ocupa istoria catedralei Focsani!!!

Preotul Ionel Ene, fost Protoiereu de Focsani si nas al celebrei "catedrale" din orasul de pe Cacaina, a publicat de curind prima istorie a bisericilor din Focsani, "Istoria crestinismului vrincean, de la origini si pina astazi", vol. I (Ed. Terra, Focsani, 2011). Asa cum titlul o spune, lucrarea, in mai multe volume, prezinta istoria crestinismului de pe teritoriul actualului judet. Prima parte din volumul I este o introducere la istoria crestinismului vrincean, de la primele consemnari documentare, la sfintii care s-au nascut si au trait pe aceste teritorii si organizarea vietii religioase putnene, cu prima Protoierie a Vrancei, dar si evolutia organizarii administrative pina in zilele noastre. A doua parte a volumului (peste 150 de pagini) este dedicata bisericilor din Focsani, motiv pentru care am considerat acest volum o adevarata istorie a vietii religioase din orasul Unirii. Bine documentata, fata de de cartuliile care apar in zilele noaste in Focsani, lucrarea preotului Ene este una de capatii si umple un gol informativ in domeniul istoriei vietii religioase vrincene. Cum era de asteptat, lucrarea este si ocazia ca preotul Ene sa se disculpe de perioada 2000-2005, cind a gestionat constructia "catedralei" si schimburile de terenuri dintre parohia Sf. Gheorghe Nord cu omul de afaceri Corneliu Prunache, prin care acesta a oferit 400 mp patrati pe locul unde este actuala catedrala, primind la schimb din partea parohiei, 7500 mp in strada Ion Luca Cragiale. Fiecare poate sa judece daca biserica a pierdut sau a cistigat, insa fostul protoiereu nu vede diferenta dintre 400 mp si 7500 mp, dar gaseste ocazia sa ne dedice o pagina (26 de rinduri) in care se plinge ca l-am calomniat si ne ironizeaza studiile doctorale facute la zi (fata de Cucernicia Sa, la fara frecventa), spunind ca tot demersul nostru pentru salvarea si protejarea patrimoniului religios a fost facut "din ura si aversiune fata de PSD"¦" (Op. cit., pp. 108-109). Cu alte cuvinte, nu dragostea fata de patrimoniul spiritual vrincean ne-a determinat in activitatea noastra, ci "aversiunea fata de PSD". Altfel spus, orice demers de protejare a patrimoniului vrincean l-am facut din "aversiunea fata de PSD". Nu aversiunea fata de un partid ne-a determinat, ci jaful din patrimoniul religios vrincean facut cu complicitatea Protoieriei Focsani. Daca seful unei catedre de Teolgie la Universitatea Galati poate sa gindeasca asemenea ineptii, ne imaginam ce este in capetele celor care primesc asemenea informatii gata mestecate si le iau de bune. In rest, afirmam fara nicio ironie ca lucrarea preotului Ene este un frumos cadou pe care acest erudit teolog ni-l ofera in acest inceput de vara. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.