Educație

Girolamo Savonarola, reformatorul din Florenta

Valentin Muscă
23 mai 2011 1064 vizualizări
Pe 23 mai 1498 era ars pe rug in Piata Senioriei din Florenta una din cele mai controversate figuri ale catolicismului florentin

Originar din mica nobilime si crescut in mijlocul exuberantei Renasterii, in care frumosul invadase atit peretii Palatelor, cit si peretii Bisericilor, de unde Madonele priveau languroase din icoane, Savonarola a dus o lupta inversunata impotriva decadentei moravurilor vremurilor sale, inclusiv impotriva decadentei ierarhiei Bisericii. Fire vulcanica, fara teama de represalii, Savonarola a atacat in predicile sale papalitatea si familia de Medici, inclusiv pe faimosul Lorenzo de Medici. In extremismul sau, Savonarolo a confundat seculum cu ecclesia, ajungind la un moment dat tiranul Florentei, instituind o teroare religioasa, de genul talibanilor moderni. Asa cum acestia au distrus orice urma de cultura laica in tarile musulmane, Savonarolo cerea distrugerea tuturor elementelor care tineau de lumea artelor, tocmai in cetatea artelor "" Florenta. Inspaimintati de politica austera a lui Savonarola, aceiasi florentini care l-au ajutat sa ajunga conducatorul Florentei, l-au inlaturat, judecat cu "ajutorul" Bisericii si intr-o zi frumoasa de primavara l-au ars pe rug, readucind orasul artelor in sillajul renascentist. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.