Educație

Scriitoarea Oana Renea va avea bust la biblioteca

Sorin Tudose
6 mai 2011 1271 vizualizări
Statuia va fi dezvelita pe 1 iunie, chiar de ziua copiilor

Scriitoarea Oana Renea, nascuta in Rimnicu Sarat si trecuta in nefiinta la Focsani in cursul anului trecut, va avea un bust in gradina sectiei de Copii si Tineret a Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu". Bustul a fost facut din dorinta tatalui ei, Victor Renea, fost director al bibliotecii in perioada 1966-1985, 1990-2000. "A fost ca o datorie morala pentru mine avind in vedere aportul fiicei mele la lumea copiilor in calitate de scriitoare. Inca din anul 2000 a intrat in Uniunea Scriitorilor din Romania gratie poeziilor pentru copii pe care le-a scris de-a lungul timpului. I s-a descoperit o tumoare canceroasa la nivelul creierului, motiv pentru care a suferit mai multe operatii de inlaturare a acesteia, dar din pacate s-a stins din viata la doar 41 de ani", a declarat Victor Renea, tatal scriitoarei. Bustul va fi dezvelit pe 1 iunie, chiar de Ziua Copiilor. Monumentul a fost realizat de profesorul Gabriel Taicutu de la Liceul de Arte Plastice "Gh. Tattarescu". Oana Diana Renea si-a facut studiile primare si gimnaziale in Focsani, fiind absolventa a Colegiului National "Al. I. Cuza" in anul 1988. Doi ani mai tirziu se vede nevoita sa intrerupa studiile de medicina, iar in urma unei operatii isi pierde complet vederea. Cu toate acestea, focsaneanca se dedica scrisului, in mod special poeziei pentru copii. Reputata scriitoare Ana Blandiana lauda in 2001 scrierile Oanei Renea. "E greu de spus daca versurile Oanei-Diana Renea sint scrise pentru copii care seamana oamenilor mari sau pentru oameni mari care seamana copiilor, dar e sigur ca ele produc lumina acolo unde ajung, indeplinind astfel rolul dintotdeauna al poeziei, care nu e facuta sa straluceasca, ci sa lumineze". (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 16 ore, 45 minute, 54 secunde
Cu durere in suflet am aflat astazi, 6 mai 2011, despre trecerea in lumea celor drepti a fostei mele colege, Oana Renea, din articolul dumneavoastra. Anii s-au depanat, fiecare a plecat pe drumul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.