Educație

Ziua Nationala a Poloniei

Valentin Muscă
3 mai 2011 3824 vizualizări
Astazi este Ziua Nationala a Poloniei, singurul stat iesit din fostul bloc socialist care a reusit sa depaseasca tranzitia de la economia socialista la economia de piata, fara sa sufere efectele crizei.

Fondat la sfirsitul primului mileniu, din 1025 Polonia a devenit Regat, fiind unul din cele mai vechi state europene. Situat intre statele germanice la Vest si Rusia pravoslavnica la Est, Regatul Poloniei a fost mult timp o tentatie pentru tendintele expansioniste ale celor doua natiuni, avind in anumite momente ale istoriei soarta Romaniei, care a fost tot Evul Mediu la mina Marilor Puteri. Ocupata de nenumarate ori, divizata de vecini, inclusiv in veacul trecut, Polonia este singura natiune Europeana care a renascut de fiecare data din propriile ruine. Cheia rezistentei poporului polonez a fost existenta unei clase educate, care a putut sa tina vie constiita nationala si sa asigure refacerea statului. Si astazi, Polonia este un exemplu pentru toate tarile europene si un model de reusita politico-economica. Polonezii au fost verticali in timpul comunismului, din rindul lor ridicindu-se primul sindicat independent "" Solidaritatea, iar dupa caderea comunismului, polonezii nu au distrus marile combinate si infrastructura economica ridicata de statul comunist. In Romania polonezii au gasit de fiecare data un prieten, in orasele romanesti existind si astazi mici comunitati. Daca mai adaugam ca in mijlocul poporului polonez s-a nascut ultimul papa - Ioan Paul al II-lea, beatificat de 1 Mai 2011, avem o imagine despre o natiune de invingatori, care nu a cunoscut resemnarea si a privit mereu in viitor. La acest moment de suflet, dorim polonezilor din toata lumea si celor care traiesc in judetul Vrancea, sa aiba parte de o viata senina si sa-si respecte, cum o fac de mii de ani, elitele! (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.