Educație

Pastorala Epsicopului de Iasi, Petre Gherghel (fragment)

Ziarul de Vrancea
23 apr 2011 673 vizualizări
Bucurati-va! Domnul a înviat!

învierea lui Iisus este adevarul culminant al credintei noastre in Hristos, crezut si trait ca adevar central de cea dintii comunitate crestina, transmis ca adevar fundamental de traditie, stabilit de documentele Noului Testament, predicat ca parte esentiala a misterului pascal, impreuna cu crucea", ne invata Catehismul Bisericii Catolice (nr. 638). Fideli fata de marturia Sfintelor Scripturi si in concordanta cu invatatura sfintei traditii, celebram cu bucurie marele adevar al învierii Domnului si cintam cu intreaga Biserica imnul victoriei lui Cristos asupra mortii si asupra pacatului - Aleluia! Aleluia! în noaptea sfinta a învierii se aprinde luminarea pascala din piatra de cremene si se imparte credinciosilor adunati in priveghere lumina care straluceste in intuneric, cu invitatia sfinta: Lumina lui Cristos! Veniti si luati lumina! Noaptea a fost prima martora a marelui eveniment, a retrait farmecul si forta stralucirii iesite din mormint si piatra, ne-a transmis victoria adevarului si a binelui nebiruit. Martorii oculari s-au trezit invaluiti de lumina si, cuprinsi de teama sfinta si de mare bucurie, au verificat mormintul gol si l-au intilnit, rind pe rind, in gradina, pe drumul Damascului sau in Cenacol. El se arata ucenicilor sai, celor ce impreuna cu el s-au suit din Galileea la Ierusalim, si care acum sunt martorii lui in fata poporului. Ei sunt privilegiatii, alesi si pregatiti de el la scoala noii imparatii si a noii evanghelizari. Prin inviere suntem cu adevarat transformati din dusmani in prieteni si din straini in frati, frati cu Cristos, care, inviind din morti, ne invie si pe noi la o viata noua, numindu-ne frati, "frati nu prin natura, ci prin darul harului, deoarece aceasta infiere ofera o participare reala la viata Fiului unic, care s-a revelat plenar la invierea lui" (CBC 654). A celebra învierea Domnului inseamna a marturisi ca el este garantia invierii noastre, este izvorul si principiul invierii viitoare. A celebra învierea Domnului inseamna intilnirea cu el, care continua sa fie viu si care traieste in vecii vecilor, fiind intre noi si purtindu-ne mereu spre zorile vietii vesnice. Celebrind învierea Domnului, gustam puterile si farmecul veacului viitor (cf. Evr 6,5), realizam un adevar mingiietor si mobilizator. Nu mai traiesc pentru mine, ci pentru acela care a murit si a inviat pentru noi (cf. 2Cor 5,15). Cu aceste ginduri, pe care ni le ofera marea sarbatoare a învierii si textele Sfintelor Scripturi si pe care ni le propune spre mingiiere Biserica an de an, va exprim bucuria si salutul nostru parintesc, insotit de sentimentele episcopului nostru auxiliar Aurel si a tuturor colaboratorilor nostri din episcopie si seminar, si va spun tuturor: Bucurati-va! Domnul a inviat! El ne ofera tuturor viata sa dumnezeiasca."




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.