Educație

Pastile - Invierea Domnului

Valentin Muscă
23 apr 2011 3545 vizualizări
Invierea Domnului este cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii u simbolurile traditionale de Pasti sînt pasca, ouale rosii si cozonacul u de la Pasti la Inaltare crestinii se saluta cu Hristos a înviat!

Pentru al doilea an consecutiv, in 2011 credinciosii catolici si ortodocsi din toata lumea sarbatoresc Sfintele Pasti in aceeasi zi, pe 24 aprilie, facind ca disensiunile politico-religioase care divid Biserica lui Hristos de o mie de ani sa fie uitate. Aceasta sarbatoare nu a fost inventata de primele comunitati crestine, ci a fost mostenita de la evrei, denumirea insasi fiind de origine evreiasca, religia crestina nascindu-se in sinul comunitatii iudaice. Daca evreii sarbatoreau Pastile in amintirea iesirii din robia Epipteana, ca semn al eliberarii din sclavie si a intoarcerii in Tara Fagaduintei, Pastile crestin simbolizeaza Invierea lui Hristos si inceperea unei noi vieti. Cu Invierea lui Iisus Hristos, primele comunitati crestine s-au rupt de religia iudaica, iar Cinzecimea a consfintit nasterea crestinismului. Daca Iisus Hristos nu ar fi inviat a treia zi dupa Scripturi, crestinismul nu ar fi existat. De aceea, Invierea este cea mai importanta sarbatoare crestina. De-a lungul timpului, dupa formarea natiunilor, in fiecare tara, in mod special in spatiul ortodox, au aparut diferite practici locale, pe care le numim astazi traditii si fac parte din patrimoniul religios al fiecarui popor. Ca in fiecare an, "Ziarul de Vrancea" va reaminteste de Sfintele Pasti traditiile romanesti, pentru a nu va lasa sedusi de false simboluri pascale, aduse de prin alte locuri si impuse prin comert si mass-media. Nu este vorba despre un conservatorism din partea noastra, ci pur si simplu despre o lamurire pe care sintem obligati sa o facem din respect pentru cititorii nostri.


Traditiile pascale: oua, cozonac si pasca


Indiferent de zona geografica a Romaniei, ca este la munte sau la mare, in Bucovina sau in Muntii Vrancei, in Maramures sau in Dobrogea, de 2000 de ani crestinii au intimpinat Invierea Domnului cu pasca, oua rosii si cozonaci. Ca au fost razboaie, cutremure, foamete sau molime, nimeni nu a schimbat traditiile pascale. Pasca este un "cozonac" traditional care se pregateste dupa o reteta speciala, cu un anumit ritual si nu are nimic in comun cu pasca pe care o gasim de vinzare prin supermarketuri. Aceasta se pregateste numai pentru noaptea de Inviere, cind fiecare crestin care participa la Inviere primeste la sfirsit, pasca. Unii numesc pasca si anafora din noptea Invierii, ceea ce este o confuzie. Cit despre ouale rosii, acestea simbolizeaza singele varsat din coasta Fiului lui Dumnezeu pe Cruce, iar pe masa crestinilor din Romania nu a existat niciodata Pasti fara oua rosii. Traditiile romanesti de Sfintele Pasti sint ouale rosii, cozonacul si pasca, atit in casele bogatilor cit si ale saracilor. Cozonacul simbolizeaza Trupul lui Iisus pus in mormint. Din nefericire, cozonacul a fost inlocuit de "panetone" si cozonacul de la patiserie, iar pe mesele bisericilor si la mormintele parintilor troneaza de Sfintele Pasti pe o tava de plastic - adusa din China, cumparata din Hala - "cozonacul-panetone" si ouale cu abtipilduri, in culorile curcubeului, iar in locul luminarilor din ceara s-au impus din ce in ce mai mult luminarile multicolore, dind imaginea unui kitsch, in care totul este un festival de inlocuitori. Intr-o tara care seamana cu Nicaragua lui Noriega, in care conducatorii statului si ai Bisericii se lafaie cu salarii de mii de euro din banii statului, in timp ce credinciosii si preotii de rind supravietuiesc din salarii de mizerie, pe undeva este "normal" ca traditiile sa se piarda si "Hristos a inviat" sa fie inlocuit cu "Happy Easter" si nimeni sa nu se sesize.


Hristos a inviat!


Asa incepe alfabetul mintuirii. Cu Hristos a inviat incepe viata de dupa viata si pentru ca Hristos a inviat exista astazi crestinismul. Daca Hristos nu ar fi inviat, istoria si-ar fi urmat cursul, lumea ar fi fost alta, nu am fi avut nici catedralele occidentale, nici cruciadele, nici "catedrala lui Prunache", iar noi nu am fi scris astazi despre Inviere. Dar Hristos a Inviat, schimbind cursul istoriei pentru totdeauna, iar salutul crestin de Sfintele Pasti este "Hristos a inviat!" Invazia "iepurasului" pornografic in ultimii ani, este o parodie a Sfintelor Pasti si o bataie de joc la adresa mortii si invierii Fiului lui Dumnezeu. Salutul pascal de "Hristos a inviat" este inlocuit cu salutul pagin "Happy Easter", ca si cind Easter ar fi inviat din morti, nu Iisus Hristos. La acest show al parodiilor se asociaza si scoala cu dascalii suplinitori si mass-media cu suplinitorii ei, iar Biserica nu ia nici o pozitie. Intr-o Romanie in care de dimineata pina seara ne batem cu pumnul in piept ca sintem crestini, iar troitele buticarilor, binecuvintate de protopopi si episcope, au desfigurat sacralitatea din sufletele noastre, simbolurile crestinismului sint din ce in ce mai absente, locul acestora fiind luat de zeitati din alte timpuri si lumi. Daca ne amuzam cu iepurasul nu este nicio problema, dar cind "Iepurasul aduce si face" de Sfintele Pasti si nu Hristos, inseamna ca am iesit dintr-o logica elementara si traim intr-o lume paralela, in lumea inlocuitorilor. Hristos a patimit, a primit moartea pe Cruce, a inviat a treia zi dupa Scripturi, S-a inaltat la ceruri, iar in primele trei secole mii de crestini au primit moartea marturisindu-L pe Hristos.


Pastile, sarbatoare a bucuriei


Invierea Domnului este o sarbatoare a exuberantei, cind omul si natura se trezesc la viata. Dupa un post lung si anevoios si o iarna care inca isi mai arata coltii, Pastile aduce bucuria in viata crestinilor, iar serviciile religioase sint o oda a bucuriei, din care tristetea a fost alungata si Invierea lui Hristos este certitudinea nemuririi. Sa nu otravim frumusetea din sufletele copiilor nostri cu produse de consum, inlocuind traditiile cu simboluri false pentru ca peste ani totul se va intoarce impotriva noastra! Sa ne bucuram de cozonacii romanesti copti in vatra sobei sau la cuptor, de ouale rosii vopsite in ceaun si bucatele traditionale pregatite in oale de lut, iar de Sfintele Pasti sa ne intimpinam prietenii si rudele cu eternul "Hristos a inviat!", oferindu-le cozonac de casa si oua inrosite de noi, asa cum au facut-o de secole mosii si stramosii nostri! "Ziarul de Vrancea" ureaza cititorilor sai, sa uite de criza, sa nu mai urmareasca stirile care le intoxica viata, sa se bucure de fiecare rasarit de soare, sa primeasca in liniste lumina in noaptea Invierii, sa iertam celor care ne-au gresit, sa cerem iertare celor fata de care am gresit, sa ne bucuram de frumusetea sarbatorilor pascale, alaturi de cei dragi si sa nu uitam de cei care nu au o bucata de piine pe masa! Hristos a inviat! (Valentin MUSCA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.