Educație

Joia Mare - Cina cea de Taina

Valentin Muscă
20 apr 2011 734 vizualizări
Cina cea de Taina este coloana vertebrala a crestinismului

In joia din Saptamina Patimilor, numita si Joia Mare, Iisus Hristos a instituit elementul vivificator al comunitatilor crestine "" Euharistia, cunoscuta sub numele popular de Impartasanie sau Cuminecare. Evenimentul a avut loc dupa ce le-a spalat picioarele ucenicilor, pe cind se pregatea sa sarbatoreasca Pastile evreiesc. Evanghelistul Matei relateaza cum Iisus Hristos a luat piinea si multumind a frint-o, spunind: "Acesta este Trupul Meu, care se da pentru voi, aceasta sa o faceti intru pomenirea Mea". Apoi, luind paharul, s-a adresat ucenicilor spunind: "Acest pahar este Legea cea noua, intru Singele Meu, care se varsa pentru voi". A urmat Rugaciunea din Gradina Ghetsimani si prinderea lui Iisus de catre arhierei, prin tradarea lui Iuda. Din acel moment viata micii comunitati care traia in jurul lui Iisus s-a desprins de comunitatea evreieasca si a luat nastere germenele noii religii "" crestinismul, oficializata dupa moartea si Invierea Fiului, la Cinzecime. Cina cea de Taina este coloana vertebrala a crestinismului, in jurul careia s-a constituit cultul crestin. Din nefericire, dezvoltarea unor practice locale crestine s-a facut in dauna Euharistiei. Crestinii participa la fel de fel de practici si inovatii aparute in cursul istoriei, dar nu se mai impartasesc, adica nu mai urmeaza tocmai indemnul facut de Iisus in Joia Mare, indemn reiterat de Apostolul Pavel: "De cite ori mincati aceasta piine si beti acest pahar, moartea Domnului vestiti pina la venirea Lui". In locul sarabandei de pomelnice si parastase pline de formalism ca pe timpul fariseilor din vremea lui Iisus, trebuie sa ne cercetam duhovnicii, preotii din parohii, sa ne spovedim pentru a ne impartasi cu Trupul si Singele lui Iisus Hristos in noaptea de Inviere. Etimologic, crestinismul vine de la numele lui Hristos, Cel care a instituit Euharistia, iar noi, crestinii, sintem marturisitorii lui Hristos si nu urmasii fariseilor si saducheilor, recunoscuti prin formalismul practicilor religioase. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.