Educație

Vernisaj Mihai Cotovanu la Galeriile Hidalgo

Valentin Muscă
16 apr 2011 2910 vizualizări
Ieseanul este autorul a peste o mie de peisaje si a realizat 43 de expozitii personale în tara si peste hotare

Pictorul Mihai Cotovanu a revenit la Focsani. Pentru o luna, un buchet de tablouri cu cele mai recente picturi ale ieseanului vor incinta ochii celor care doresc sa intre in universul de lumina si culoare al pictorului din Tirgul Iasilor. Vernisata ieri seara la Galeriile "Hidalgo" din Focsani, expozitia este un regal pentru iubitorii de frumos si o terapie pentru cei care vor pasi pragul Galeriei. Asezata sub genericul "Lumina din interior", expozitia este o infuzie de lumina si liniste intr-un Focsani muribund, cu strazi desfundate si oameni haituiti de grija de miine. Cei care au infruntat ploaia si vintul si au participat la vernisaj au avut ocazia sa descopere picturi care emana o stare de isihie si extaz si un autor pe chipul caruia se citeste modestia, virtute mai rara la artistii de pe Milcov. Discipol al profesorului Liviu Gonceariuc, Mihai Cotovanu a organizat peste 40 de expozitii persoanale in tara si peste hotare. Convins ca artistul se exprima prin pinzele sale si mai putin prin sofisme si prelegeri, Mihai Cotovanu le-a spus celor prezenti ca, in acceptia sa, tablourile vorbesc mai mult decit cuvintele. "Artistul daca are ceva de spus sa spuna, apoi sa taca, sa lase tablourile sa vorbeasca", a conchis Mihai Cotovanu. "Cum remarca si ilustrul critic Valentin Ciuca, in pictura lui Cotovanu este vorba de constructie elocventa, motivata plastic, geometrie interioara, dar si emotie si visare cu ochii larg deschisi. N-as vrea sa va lasati sedusi doar de aparente, imagini calme de natura, plasate departe de zgomotul si furia lumii, caci peisajul urban m-a fascinat. Iasul iarna, cu cladirile sale patriarhale, Iasul pulsind sub pojghita groasa de zapada. Aceasta abordare imi aminteste de peisajele hibernale ale lui Andreescu", a spus scriitoarea Janine Vadislav, care a prezentat autorul si opera sa. Pictura lui Cotovanu respira un aer sanatos si trasmite o liniste interioara, influenta, poate, a lecturilor din Arsenie Boca, "Sfintul Ardealului", a carui bust a fost realizat pentru Manastirea Simbata, nu intimplator, de Mihai Cotovanu. In ajunul saptaminii care precede Invierea Fiului, citeva clipe prin fata tablourilor expuse la Hidalgo pot sa faca mai mult decit kilograme de mincaruri de post, consumate cu ochii la procesele cu "pepe si iri". Lasati ochii sa se odihneasca pe pinzele pictorului Cotovanu si veti descoperi ca frumusetea face parte din cotidian, numai noi nu gasim timp pentru aceste mici bucurii care pot face ca viata noastra sa fie un pic mai frumoasa. Expozitia este organizata de Rodica Guzu. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.