Educație

Doua decenii de slujire a lui Hristos la Focsani

Valentin Muscă
5 apr 2011 1102 vizualizări
Primul lacas de cult catolic din Focsani este mentionat la 1832, iar actuala biserica a fost construita intre 1991-2001 u buna functionare a parohiei nu ar fi posibila fara slujirea discreta si devotiunea acestor surori

Comunitatea catolica din Focsani a trait un moment emotionant. Cinci surori de la Institutul diecezan "Slujitoarele Lui Hristos, Marele Preot" au sarbatorit in biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" 20 de ani de la depunerea voturilor. "Cele cinci surori activeaza la Tamaseni, Oituz, Gura Humorului, Bacau si Focsani. A fost o mare bucurie pentru noi ca au ales sa aniverseze acest moment de suflet din activitatea lor slujitoare la biserica noastra. Insa nu a fost o intimplare. Pe linga faptul ca una din surori activeaza la biserica din Focsani, parohul nostru, parintele Mihai Budau, a fost mentorul spiritual al acestor surori inainte ca sa depuna voturile. Practic, parintele Mihai Budau le-a pregatit pentru intrarea in aceasta congregatie. De aceea, momentul a fost unul care ne-a emotionat si ne-a onorat in acelasi timp", ne-a spus parintele Catalin Farcas, vicarul parohiei catolice din Focsani. La serviciul religios de la Focsani a participat si Lenuta Bacaoanu, superioara Institutului. Institutul diecezan "Slujitoarele Lui Hristos, Marele Preot" a fost infiintat la sfirsitul anilor 80 de catre Episcopul Petre Gherghel, in conditii de quasi clandestinitate intrucit dupa 1948 statul comunist a desfiintat congregratiile si misiunile Bisericii Catolice din Romania. Dupa 1989 congregatia a intrat in legalitate, primind numele pe care il poarta si astazi. Surorile activeaza in domeniul administrativ, social si religios din Dieceza de Iasi, la seminarii, Dieceza si bisericile parohiale. In ce priveste comunitatea catolica din Focsani, documentele vorbesc despre existenta unei capele la 1832 in fostul cimitir din Cotul Oancei. La 1836 se infiinteaza prima parohie catolica, iar nasterea acesteia a fost legata de istoria economica si sociala a vremii. în 1840 au fost deschise listele de subscriptie publica pentru constructia bisericii, iar la 8 septembrie 1847 lacasul a fost sfintit de Episcopul Paul de Sardi. în 1991 s-a inceput construirea actualei biserici, peste cea veche, care a fost demolata spre sfirsitul lucrarilor, in 2001. Buna functionare a parohiei nu ar fi posibila fara slujirea discreta si devotiunea acestor surori, care de mai bine de un secol si jumatate au pastrat deschise usile bisericii "Sfintul Anton", asa cum numesc vrincenii biserica parohiei catolice din Orasul Unirii. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.