Educație

Biserica Sfintul Ioan din Focsani, 350 de ani

Valentin Muscă
31 mar 2011 1826 vizualizări
Cu ocazia aniversarii va fi publicata si o monografie

Lacasul simbol al municipiului Focsani va implini anul acesta trei secole si jumatate de la sfintirea sa in anul 1661. Cel mai important asezamint monahal de la hotarul celor doua tari romane, situat linga borna de hotar nr. 47, avind in fata Milcovelul, cu podul spre Moldova si cladirea Vamii, biserica "Sfintul Ioan Botezatorul" este martorul celor mai importante evenimente istorice, sociale si religioase care s-au petrecut in Focsani. Construita de Grigorie Gh. Ghica II (1660-1664), domnitorul Tarii Romanesti, la 1661, lacasul a fost transformat in scurt timp in manastire, devenind cel mai bogat asezamint monahal de la Carpatii de Curbura, care stapinea zeci de imobile si proprietati in Focsani. Incendiul de la 29 martie 1854 a pus capat dominatiei manastirii in orasul de pe Milcov si a marcat inceputul declinului. Un an mai tirziu, inginerul Katilino a facut planul gradinii aflata intre zidurile asezamintului, devenita Gradina Publica. Dupa o sclipire in timpul Unirii de la 1859 urmeaza secularizarea de la 1863, care a pus definitiv capat dominatiei monahilor. în citeva zeci de ani au fost distruse zidurile, cladirile asezamintului, iar frumoasa gradina a manastirii a fost luata de Primarie si ajunge Gradina Publica. Paradoxal, primul teatru din Focsani, ridicat de omul de teatru Ion Lupescu, s-a facut tocmai in aceasta Gradina, pe locul unde calugarii greci sorbeau, la umbra zidurilor, berea de braga pe arsita verii. De asemenea, intr-una din chiliile manastirii a functionat din 1834 una din primele scoli din Focsani care avea ca dascal pe ardeleanul Alexe Fortunato. Ultima relicva a «manastirii de protocol» "" Turnul clopotnita (Foisorul de foc) - a fost demolat in anul 1905, intrucit devenise locul unde focsanenii depuneau gunoaiele. "La acest moment important din viata religioasa a Vrancei, Directia de Cultura Vrancea va organiza o suita de manifestari si va sustine aparitia unor monografii", ne-a spus profesorul Florin Micu, directorul Directiei pentru Cultura. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 18 ore, 35 minute, 15 secunde
Desigur vine un timp cand fiecare functionar se intreaba pt. ce ia totusi banii statului. Si-atunci asistam la astfel de manifestari care nu intereseaza pe nimeni dar se doresc a justifica existenta citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.