Educație

De la 1 septembrie, 15 clase simultane vor fi desfiintate

Gabriela Draghici
17 mar 2011 1481 vizualizări
Disparitia claselor mozaic din satele izolate va duce la sporirea calitatii actului de invatamint, crede generalul Stan Rogoz u 6% din elevii judetului invata in clase in care se preda simultan Reteaua scolara pe anul scolar 2011-2012 a fost definitivata ieri, conform cu noua Lege a Educatiei

Inspectorii scolari s-au reunit intr-o sedinta urgenta, pentru a decide organizarea sistemului de invatamint incepind cu anul scolar urmator. Pe linga cele cinci scoli care isi vor pierde personalitatea juridica, 15 clase simultane din mediul rural vor fi desfiintate, adica 10% din cele peste 150 existente la ora actuala. Este vorba despre Gradinita cu program normal Faurei-Garoafa, Gradinita cu program normal nr. 2 Homocea, Gradinita cu program normal Trotusanu-Movilita, Scoala cu clasele I-IV nr. 2 Rachitasu-Andreiasu de Jos, Scoala cu clasele I-IV Chitcani-Boghesti, Scoala cu clasele I-IV Vitanestii de Sub Magura-Bolotesti, Scoala cu clasele I-IV Brosteni, Scoala cu clasele I-IV Tinoasa-Dumitresti, Scoala cu clasele I-IV nr. 3 Poiana-Gugesti, Scoala cu clasele I-IV nr. 2 Paltin-Poduri, Scoala cu clasele I-IV Viisoara-Paunesti, Scoala cu clasele I-IV Dumbrava-Poiana Cristei si Scoala cu clasele I-IV Bodesti-Vrincioaia. Inspectorul general Stan Rogoz a tinut sa precizeze ca decizia a fost luata cu discernamint si ca finantarea a fost ultimul lucru luat in calcul. Acesta a asigurat ca masura desfiintarii celor 15 clase care invata "la comun" nu este menita sa aduca economii la buget prin reducerea unor costuri, dar si a cheltuielilor legate de plata utilitatilor, ci sporirea calitatii actului de invatamint pentru acesti copii. "Problema nu sint banii. Anul acesta ne descurcam. Ca aceasta restructurare sa fie posibila, am tinut cont de conditiile principale care trebuie indeplinite, si anume, existenta unui mijloc de transport, drumuri practicabile si distante intre scoli relativ mici. Noi am purtat discutii cu directorii de scoli si un astfel de sistem de invatamint creeaza copii slab pregatiti", a justificat "generalul" Rogoz decizia de comasare. Din cei peste 55.000 de elevi din judetul nostru, 3.226 de copii din mediul rural, adica 6%, in special in satele izolate, invata in clase de tip "mozaic". Decizia de comasare luata de Consiliul de Administratie al ISJ va atrage dupa sine restringeri de activitate, pentru care oficialii Inspectoratului sustin ca au solutii. In ceea ce priveste unitatile de invatamint cu personalitate juridica care vor functiona in anul scolar 2011-2012, cifrele se arata astfel: 13 gradinite, 14 scoli cu clase I-IV, 19 licee si o singura scoala postliceala. Asta in timp ce 232 de gradinite vor functiona ca structuri, alaturi de 113 scoli cu clasele I-IV si 37 de scoli cu clasele I-VIII. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.