Educație

(VIDEO!!!)Pictorita Virginia Hossu: Un artist este al tuturor si al nimanui

Ziarul de Vrancea
12 mar 2011 2215 vizualizări
Se poate trai si din arta, depinde insa de locul in care ai nimerit, de conjunctura, de numarul celor dispusi sa-ti consume arta , spune Virginia Hossu, una dintre cele mai titrate pictorite din Vrancea, care recunoaste insa ca artistul sincer de astazi nu se bucura de bunastare materiala


I-a fost predestinat Virginiei Hossu, un artist de mare forta creatoare, sa se nasca in Humulestii lui Creanga, in judetul Neamt. Nu a fost o intimplare nici faptul ca a ajuns in dulcele tirg al Iesilor la o virsta frageda, 14 ani... si nici faptul ca de 30 de ani este vrinceanca prin adoptie. Din Humulesti, aceasta mica minune spirituala a Moldovei, Virginia Hossu a luat cu ea pe drumul vietii frumusetea plaiurilor pe care a transpus-o adesea in lucrarile sale. S-a nascut cu "caita", cum se spune in popor, adica norocoasa, daca amintim si profesorii care au indrumat-o la Facultatea de Arte Plastice din Iasi: Mihai Camarut, Petre Hirtopeanu, Dan Hatmanu. Si norocul nu s-a oprit aici. 8 ani a fost profesor in Maramures, o alta Tara binecuvintata de Dumnezeu, in care cel ce vine pentru prima oara nu are destui ochi pentru a cuprinde tot, destule camarute in inima pentru amintirile de luat cu sine, in tablouri - extrem de elaborate "" ajungind acumularile si experienta de-o viata.


"Important este ceea ce sadesti in suflet"


"N-am asteptat sa-mi propuna Natura ceva, intotdeauna i-am propus eu temele... Dupa indelungi perioade de meditatie, in care am gindit, m-am documentat, sa aflu cum au abordat si alti artisti subiectul, cum l-au tratat, am trecut la lucrul efectiv", ne impartaseste Virginia Hossu. In anul 1973 a avut prima expozitie personala si de atunci viata sa a fost cu totul daruita artei. Tablourile in tempera si grafica de sevalet au ajuns, in mare parte, in colectii particulare din tara si strainatate, o alta parte, destul de consistenta, a fost daruita, multe lucrari au fost vindute pe un pret modic, caci nu s-a indurat niciodata sa fixeze un pret real, arta fiind, in opinia sa, inestimabila. Crezul sau poate fi rezumat in putine cuvinte: "Cred ca nu conteaza numarul mare de expozitii, critici scrise despre ceea ce ti-a reusit sau nu, nici citi bani ai cistigat, sau poate toate la un loc; important pentru mine a fost si este ceea ce am sadit in sufletele elevilor mei, cum i-am ajutat sa-si dezvolte talentul, daca am reusit, sau nu, sa-i fac pe cei care iubesc frumosul sa deschida ochii si sufletul si sa aprecieze arta de calitate, care inobileaza si ne aduce atita bucurie".


Artistul care a format artisti, omul care a format oameni


S-a despartit greu de elevii sai care i-au imbogatit existenta. Cu cei mai multi dintre ei pastreaza legatura, fac schimburi de idei. Pensionarea ar fi trecut neobservata, are atitea de facut, daca n-ar fi fost problemele de trai care s-au acutizat-pentru noi toti- de la un an la altul. Dar si asa, satisfactia lucrului implinit, literatura (scrie si Domnia Sa poezie, eseu, proza), in acest an ii va aparea un volum de poezie, muzica - in special opera - tin grijile de tot felul cit mai departe de casa sa. "In acest moment pictorul nu are siguranta materiala si de aici o oarecare crispare a miinii - la figurat, desigur. Singuratatea are partile ei bune, in singuratate se creeaza, dar nu poti trai de unul singur. Se poate trai si din arta, depinde insa de locul in care ai nimerit, de conjunctura, de numarul celor dispusi sa-ti consume arta", ne spune Virginia Hossu privind ultima lucrare aflata pe sevalet. "Era altfel inainte de \'89?", o intrebam pe artista stabilita la Odobesti. "Cred ca da, artistii erau respectati, intelectualii in general erau respectati, se stia totul despre ei, vernisajele erau prilej de adevarata sarbatoare. Imi amintesc, a fost o vreme in care aveam cite 2-3 expozitii pe an, cu prietena mea Elena Birhala la Galeriile de Arta din Focsani, si venea atita lume incit multi erau nevoiti sa stea si pe scari. Acum lucrurile s-au mai schimbat, oamenii sint tentati cu tot felul de copii realizate industrial. Se vind pentru ca oamenii nu mai stiu ce sa creada, dar mai ales care este diferenta dintre lucrarile de arta purtind semnatura unor artisti importanti si reproducerile din arta. Din acest motiv nimeni nu mai da doi bani pe artist ci prefera "smecherul" care, din nimic, face ceva dovedindu-si talentul doar cu ajutorul cuvintelor. Acum e la moda sa te lansezi si atit."


"Artistul este al tuturor si al nimanui"


Care este satisfactia unui artist? "Imi place sa lucrez, iar satisfactia este imensa daca reusesc sa redau formal si cromatic ceea ce s-a produs mental. Faptul ca pot oferi prietenilor cite un tablou imi da putere, ma face fericita, imi da energie pentru urmatoarea perioada de lucru. Artistul trebuie sa lupte, el este al tuturor si al nimanui in acelasi timp. Importanta este ziua de miine, dar sa nu te agati cu totul de acel "miine", nu stii niciodata ce-ti rezerva destinul. Sa te bucuri de tot ce primesti, sa traiesti viata pas cu pas. Sa te comporti in asa fel astazi, sa nu-ti fie rusine miine." Acesta este artistul care a decis, cu multi, multi ani in urma, sa dedice talentul sau, ceea ce realizeaza, oamenilor, familiei sale frumoase - fiul, nora si nepotul - elevilor pe care i-a indrumat cu dragoste de parinte, prietenilor. Virginia Hossu are un cult si un cod al prieteniei pe care nu le-a incalcat niciodata. Ce ramine, palpabil, dintr-o viata de om: tablourile de acasa, putine la numar, cele daruite prietenilor, tablourile raspindite peste tot in lume, ce a sadit in mintea si in inimile elevilor sau de-a lungul timpului si, desigur, PRIETENII. (Janine VADISLAV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 6 ore, 14 minute, 5 secunde
Multe felicitari Doamnei profesoare Virginia Hossu! Picturile domniei sale sunt la fel de valoroase ca ale lui Sabin Balasa ori ale lui Constantin Piliuta si ,noi vrancenii, ar trebui sa ii aducem in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.