Educație

Mucenicii, între martiriu și Ziua bărbatului

Valentin Muscă
8 mar 2020 3875 vizualizări

Ziua celor 40 de Mucenici trebuie să fie una de pomenire a martirilor uciși, nu una a opulenței culinare și a concursurilor de băut.

Pomenirea celor 40 de soldați creștini uciși de împăratul roman Licinius a fost transformată de ingeniosul folclor românesc în Ziua Bărbatului. Ca o ironie tristă, ziua în care comemorăm verticalitatea celor 40 de bărbați care au refuzat să se inchine statuii împăratului a devenit din ce în ce mai mult o batjocură la adresa curajului și a demnității.

În memoria celor 40 de bărbați, creștinii noștri dau pe gât 40 de pahare pentru a-și arăta bărbăția în varianta modernă, decadentă, a omului lipsit de orice demnitate.

Drama celor 40 este o poveste dureroasă, petrecută sub un împărat care, într-o primă etapă, a dat libertate creștinilor. Liciniu era conducătorul Imperiului roman de apus și în 313 semnează, alături de Constantin Cel Mare, Edictul de la Milano, care a dat libertate creștinilor, oprind 3 secole de persecuții.

Din nefericire, din cauza disputelor politice dintre cei doi, Liciniu reia din 316 politica anticreștină, căreia îi cad victime și cei 40 de soldați creștini din armata romană. Aceștia au fost supuși la crunte suplicii, ținuți noaptea într-un lac înghețat, iar dimineața zdrobinduli-se picioarele.

În traditiile frumoase ale românilor, Ziua celor 40 de Mucenici încheie zilele babelor și pune capat gerului, pământul se dezgheață și ghioceii pot scoate capul de sub zăpadă. Numită și Ziua Mucenicilor/Măcinicilor, de 9 martie creștinele pregătesc din aluat celebrii "măcinici", fie copți pe plită, fie prăjiți, fie la cuptor, iar în unele zone ale țării aceștia se fierb. Indiferent de mărimea lor, de modul în care sunt preparați, "măcinicii" fac parte din tradițiile seculare românești, din perioada în care nu exista nici caricaturala Zi a Femeii, nici batjocura de Zi a Bărbatului, nici Valentine`s Day, nici Dragobetele.

Cei care mai cred în Hristos ar trebui să știe că 9 martie este o zi tristă, de pomenire a celor 40 de martiri care l-au mărturisit pe Hristos și au primit moartea pentru credința lor. (Valentin MUSCĂ)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 19 ore, 28 minute, 52 secunde
un articol extraordinar!!! mai realist de atat nu se poate! frumos domnule Musca! mai asteptam articole de genu asta...
, acum 739393 zile, 19 ore, 28 minute, 52 secunde
SUNT IN TOTALITATE DE ACORD CU ARTICOLUL DE MAI SUS . FOARTE CORECT EDITAT . SA LUAM AMINTE .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.