Educație

Micii Mozart de Vrancea merg la zonala Olimpiadei de muzica

Gabriela Draghici
8 mar 2011 1677 vizualizări
Sapte elevi s-au calificat ieri pentru etapa zonala a Olimpiadei de muzica u Andrei Postolache, unul dintre micii pianisti, este abonat la concursuri

Elevii talentati de la Liceul de Arta "Gh. Tattarescu" sint oricind pregatiti de concert. La faza judeteana a olimpiadei de muzica instrumentala, desfasurata ieri la Scoala "Stefan cel Mare" din Focsani, 11 elevi din clasele III-VIII s-au intrecut in sunete si tehnica, interpretind repertorii dificile ale marilor artisti. Pianul si chitara au fost "vedetele" zilei in miinile dibace ale copiilor, care au creat putina magie in sala de spectacole. Sapte dintre ei ne vor reprezenta judetul la etapa zonala a concursului, ce va avea loc la Iasi, in intervalul 25-26 martie. Este vorba despre Andrei Daniel Postolache (clasa a IV-a, pian), Dragos Cechina (clasa a III-a, pian), Andrei Patrascan (clasa a VIII-a, chitara), Roxana Diniciuc (clasa a VIII-a, chitara), Alin Caluian (clasa a VI-a, chitara), Cristian Stanciu (clasa a VI-a, chitara) si Gabriela Palade (clasa a V-a, chitara). Acestia au fost pregatiti de profesorii de pian Anica Ghine, Carmen Herchelegiu, Doina Collavini, Viorica Cristescu si profesorii de chitara Valentin Grigoiru si Silviu Lascan. Tot ei au fost cei care le-au evaluat dificultatea repertoriului si modul de realizare din punct de vedere tehnic si interpretativ. "Este o motivatie pentru a studia si este de dorit sa mearga cit mai multi in faza urmatoare, astfel vor vedea si ei cum se lucreaza in alta parte si vor avea o tinta spre care sa tinda", ne-a spus Doina Collavini, unul din profesorii care i-au pregatit pe micii artisti.


Andrei a incintat publicul din Grecia cu pianul sau


Andrei Daniel Postolache este unul din cele mai bune produse ale scolii de muzica din judet. Perseverent, carismatic, inteligent si indraznet, Andrei se contopeste armonios cu pianul, pe care il stapineste grozav. Cele trei probe prin care a trecut au parut floare la ureche pentru micutul pianist. Un studiu de Carl Czerny, Arabesque nr. 1 a lui Claude Debussy si Inventiune la doua voci a lui Johannes Sebastian Bach au fost cele care i-au garantat calificarea la etapa zonala de la Iasi. A inceput sa cinte la pian la virsta de 6 ani. "Imi place pianul pur si simplu. Imi place cum suna, imi place tot. Repet cel putin doua ore pe zi, asta pe linga temele pe care le am de facut pentru scoala", ne-a spus Andrei. Dupa un singur an de studiu, la virsta de 7 ani, roadele nu au contenit sa apara. In vara lui 2010 a avut ocazia sa participe la un festival in Grecia, alaturi de Corul Pastorala, unde a cintat in deschidere, ridicind publicul in picioare. Anii trecuti s-a intors acasa cu distinctii obtinute la concursurile din tara. In 2009 a fost premiat si la Olimpiada de Muzica de la Galati. Micutul promite sa devina un nume in muzica. Iar pianul lui Andrei suna pregnant, cald, viu si articuleaza perfect personalitatea lui. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.