Educație

Busturile nu vor mai putea fi amplasate fara aviz estetic

Sorin Tudose
7 mar 2011 763 vizualizări
In Vrancea sint peste 30 de monumente de for public

Toate lucrarile de arta plastica, monumentala, constructiile si amenajarile neutilitare care au doar scop decorativ-comemorativ amplasate in spatii publice, in domeniul public sau privat al statului, vor avea nevoie de aprobarea celor de la Cultura. Mai exact, pentru orice bust nu va mai fi de ajuns doar un aviz de la autoritatile locale ci va trebui si unul estetic eliberat de Comisia Nationala pentru Monumente de For Public. "Pina in prezent busturile si toate celelalte forme de arta decorativa puteau fi amplasate pe spatiile publice fara acordul institutiilor de cultura. Acum, orice noua lucrare va trebui sa primeasca aviz estetic. Practic este vorba de modul in care se incadreaza in peisaj lucrarea respectiva, daca tine cont de specificul zonei, daca se potriveste sau nu in spatiul in care urmeaza a fi amplasata", a declarat Florin Micu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National (DJCPN) Vrancea. De asemenea, directiile de cultura din tara au fost instiintate de ministerul de resort sa identifice monumentele de for public din fiecare judet in parte si sa trimita listele la Bucuresti. Pe site-ul institutiei de cultura au fost identificate si postate peste 30 de monumente de for public din Vrancea, dar reprezentantii institutiei spun ca mai pot exista si altele, inca neinventariate. Fiecare monument de for public va trebui sa aiba o fisa analitica in care sa fie specificate data inaugurarii, motivul cu care a fost "dezvelit", date despre evenimentul pe care il evoca si alte astfel de informatii. Toate statuile si celelalte forme de arta sint monumente de for public, dar in functie de importanta si maretia lor pot deveni chiar monumente istorice, fapt ce la va asigura un statut special. Vitraliile, mozaicul de pe institutii, cum este cel de pe defunctul cinematograf Balada, reprezinta si ele monumente de for public. (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.