Educație

Teodora Fîntînaru, (In)semne ale cartii vechi romanesti

Valentin Muscă
5 mar 2011 1831 vizualizări
Este una dintre putinele lucrari de cercetare redactata de conducatorul unei institutii publice din Vrancea

In sfirsit o carte de autor, o lucrare stiintifica redactata de un director al unei institutii din judet, o raritate in peisajul functionaresc vrincean, unde singura calitate pentru a fi director este carnetul de partid. Profesorul Teodora Fintinaru, directorul Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu" face exceptie de la regula si demonstreaza ca in spatele unui director poate fi si un rafinat cercetator. "Vitralii patinate. (In)semne ale cartii vechi romanesti" (Ed. Andrew, Focsani, 2010) este una din rarisimile lucrari serioase aparute in 2010 pe piata editoriala vrinceana, inundata de o maculatura de prost gust. "Recitind, cu pupilele marite de intensitatea atentiei, textele literaturii noastre vechi, Teodora Fintinaru ne ofera o carte delectabila, cu observatii docte despre lumea de Ieri si trimiteri aluzive la cea de Azi", spune in Prefata lucrarii distinsul universitar Ioan Adam. Volumul este fructul cercetarilor unei persoane pasionate de literatura romana veche si aduce in epoca omului digital farime dintr-o alta lume, aceea a semnelor timpului eternizate pe carti vechi romanesti. Alcatuita din cinci parti, lucrarea ne plimba de la bibliotoposuri iconografice si biblioestetica, la predoslovie ca instrument de educatie, simbolistica si textele stemelor domnitorilor romani. Cartea Teodorei Fintinaru este inainte de toate o invitatie la o lectura culta, intr-o lume din secolele XVII-XVIII, la descoperirea inceputurilor literaturii si filosofiei valahe. Lucrarea cercetatoarei poate fi citita si ca o apologie a intelepciunii romanesti, privita prin textele sapientiale ale predosloviilor, discursurilor si a celorlate texte vechi, prin care provinciile de la nord de Dunare, aflate sub suzeranitate Otomana, au incercat jumatate de mileniu o disperata sincronizare cu lumea culta a Occidentului. "Vitralii patinate" nu este o carte despre texte moarte, cum s-ar putea exprima generatia messengista, ci o adevarata "Floare a darurilor", cum numeste, simbolic, Prefata lucrarii, universitarul Ioan Adam. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.