Educație

Sfintii Ioan Casian si Gherman

Valentin Muscă
28 feb 2011 1107 vizualizări
In ultimele zile ale lunii februarie, pe 28 si 29, crestinii ortodocsi pomenesc doua personalitati religioase care au marcat istoria crestinismului si a culturii europene: Sfintii Ioan Casian si Gherman.

Cei doi, originari din Dobrogea, fac parte prin viata si opera lor din patrimoniul religios si cultural European. Inainte ca batrinul continent sa fie impartit in catolici si ortodocsi, undeva pe la jumatatea secolului IV s-au nascut in fosta Scitia Minor (actuala Dobroge) Ioan Casian si Gherman. De pe tarmurile Pontului Euxin acestia pleaca in Tara Sfinta, intrind intr-o manastire din Bethleem. Impresionati de viata monahala, de asceza egipteana, cei doi se retrag in sihastriile din acele locuri, unde s-a nascut monahismul crestin si de unde au deprins la rindu-le asceza. Dupa ani buni de ucenicie pe linga ascetii desertului, revin in Bethleem si de aici la Constantinopol in jurul Sfintului Ioan Gura de Aur, care-l hirotoneste preot pe Gherman si diacon pe Ioan. Luptele politico-religioase din Byzant ii conduc la Roma, unde vor ramine mai bine de un deceniu si Ioan Casian primeste preotia. Pentru crestinii care doresc o viata de liniste si rugaciune, Ioan Casian a fondat la Marseille o manastire pentru monahi si una pentru monahii, punind astfel bazele monahismului Occidental. Tot pentru ei, Ioan Casian scrie, inspirat din viata ascetilor egipteni, o carte de rinduieli, dupa care sa se conduca viata monahilor. Cu alte cuvinte, monahismul Occidental a fost fondat de un stramos din partile Dobrogei, intr-o perioada in care nu se vorbea nici de Schengen, nici de zona euro, iar Hristos nu era nici "catolic", nici "ortodox"! (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.