Educație

Ziua Internationala a limbii materne

Valentin Muscă
21 feb 2011 1261 vizualizări
Din cauza pericolului pe care-l reprezinta uniformizarea lingvistica, realizata sub presiunea politico-economica din a doua parte a secolului XX, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a decis in 1999, ca 21 februarie sa fie Ziua Internationala a limbii materne.

Ingrijorarea forului international vine si din faptul ca dispar din ce in ce mai multe limbi si idiomuri ale unor minoritati de pe toate meridianele. Cu ele se pierd si traditiile si intreaga mostenire culturala a acestor minoritati care, din dorinta de a evolua din punct de vedere socio-economic, abandoneaza limbile ancestrale, adoptind limba majoritatii. Nici limba romana nu este la adapost de acest pericol, iar romanii din teritoriile din afara granitelor sint pe cale sa-si uite limba materna, obiceiurile si istoria. De la romanii din nordul Greciei, la cei din Valea Timocului, din Banatul Sirbesc, din Estul Ungariei, Galitia, zona Cernautilor, pina la romanii din Chisinau si medievala cetate Soroca, limba romana este din ce in ce mai putin vorbita. Vinovati pentru acest fenomen iremediabil sint guvernantii care, de la an la an, reduc subventiile care mergeau in aceste teritorii pentru sustinerea scolilor si bisericilor romanesti. La aceasta se adauga si politica nationalista a guvernelor din Serbia, Ungaria si Ucraina, care a facut ca in ultimii ani, sute de scoli romanesti si biserici sa fie inchise, iar limba romana sa fie limba straina chiar in scolile ramase deschise. In timp ce sustinerea limbii materne este o prioritate nationala a Ungariei, pentru care se aloca anual zeci de milioane de euro, in Romania limba materna nu mai intereseaza pe nimeni. Prioritatile guvernantilor din ultimii ani sint salile de sport, patinoarele si parcurile din zona rurala, iar de limba materna a romanilor din afara granitelor nu se mai intereseaza nimeni. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 57 minute, 41 secunde
VOI VORBITI ? SAITUL ACESTUI ZIAR NU RESPECTA LIMBA ROMANA, CACI NU FOLOSESTE DIACRITICILE !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.