Educație

Work Travel - tentatia visului american pentru studenti

Gabriela Draghici
19 feb 2011 1065 vizualizări
In fiecare an, mii de tineri studenti prefera sa munceasca pe timpul vacantei de vara peste Ocean u programul de schimb cultural Summer Work Travel (SWT) le ofera ocazia studentilor sa lucreze si sa calatoreasca in SUA u vrincenii care au trait visul american spun ca experienta este una inaltatoare si le-o recomanda tuturor

Fie ca este vorba despre cistigul financiar, experienta cu totul inedita sau posibilitatea de a vedea lumea de acolo de unde se da ora exacta pe mapamond, studentii se ingramadesc sa participe in programul Summer Work Travel (SWT) derulat de ambasada Americii in Romania. Programul de schimb cultural le permite anual mai multor tineri romani sa lucreze si sa calatoreasca in Statele Unite ale Americii in vacantele de vara. Astfel, studentii "calatori" au ocazia de a descoperi SUA, cultura si poporul american, de a-si imbunatati cunostintele de limba engleza, de a acumula experienta de lucru si de a cistiga bani. In anul 2010, in jur de 130.000 de studenti din intreaga lume au participat la programul SWT, printre care si circa 3.000 din Romania. Cristina Balcan este un exemplu de student din Focsani care in vara anului 2008 a aplicat pentru programul SWT. Studenta in primul an la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, Departamentul de Jurnalism din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, Cristina si-a petrecut vara lucrind in Bismark, Dakota de Nord. Desi muncea peste 70 de ore pe saptamina, a cunoscut oameni care i-au devenit prieteni si sustine ca intreaga experienta a fost una "inaltatoare", care nu se compara cu nimic altceva. "Am lucrat ca menajera la un motel din Bismark si in a doua jumatate a zilei am fost chelnerita la un restaurant. A fost foarte greu, multa munca fizica, dor de casa si situatii tensionate, insa nu se compara cu faptul ca vezi lumea altfel si dezvolti legaturi strinse cu oamenii. Mi-am adunat banii investiti si am plecat intr-o mica excursie in New York. M-a facut sa uit de orice altceva. A meritat efortul si il recomand oricui pentru ca e inaltator din toate punctele de vedere", ne-a spus Cristina Balcan.


Informeaza-te inainte de a pleca!


Cum multi dintre studentii plecati in strainatate au avut parte si de experiente mai putin placute, este foarte important ca acestia sa se informeze bine inainte de a-si face bagajele. Datorita importantei si popularitatii programului SWT, Departamentul de Stat al SUA a fondat un program pilot menit sa aduca un plus de siguranta studentilor participanti in programul Summer Work Travel. Programul pilot include participanti din Belarus, Bulgaria, Moldova, Romania, Rusia si Ucraina, tari din care provin aproximativ 30% dintre studentii participanti. Anul acesta, pentru a crea un program mai sigur, agentiile-sponsor din SUA anunta ca vor verifica ofertele de lucru inainte ca ele sa ajunga in mina studentilor. Toti colaboratorii implicati in program, sponsorii, agentiile de recrutare din Romania si Ambasada SUA vor conlucra pentru a se asigura ca fiecare student isi intelege drepturile si responsabilitatile. "Persoana de la agentie nu ne-a oferit prea multe informatii, asa ca am avut putin ghinion. Nu se dadeau bacsisuri, cum se practica de obicei in State, asa ca am pierdut multi bani asa. M-am intors putin in minus, dar eu sint un caz izolat. Recomand totusi oricarui student sa se informeze bine inainte", ne-a povestit studenta Cristina Balcan. Pentru mai multe informatii despre programul SWT, studentii vrinceni interesati pot consulta portalul web http://romania.usembassy.gov/visas/summer_work.html. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.