Educație

Stefan Neagu, Putna - leagan al iudaismului romanesc

Valentin Muscă
15 feb 2011 1420 vizualizări
Profesorul focsanean Stefan Neagu a publicat de curind la editura Rafet din Rimnicu Sarat lucrarea Focsani si Tinutul Putnei, leagan al iudaismului romanesc .

Aceasta vine in completarea volumului publicat in 2009 de acelasi autor, in colaborare cu scriitorul Constantin Marafet, volum in care este prezentata contributia evreilor la dezvoltarea oraselor Rimnicu-Sarat si Focsani. Lucrarea prezinta, cronologic, aspecte din viata comunitatilor iudaice din localitatile fostului judet Putna, incepind cu primele consemnari ale fiilor lui Israel in Focsanii Moldovei in 1695, pina la viata comunitatii evreiesti din zilele noastre. Stefan Neagu scoate din documentele arhivelor sute de nume care au marcat istoria comunitatii evreiesti si au influentat viata sociala, economica si culturala a fostului judet Putna. Medici, negustori, artisti, bancheri, farmacisti au format in localitatile urbane ale Putnei o adevarata diaspora in mijlocul careia a avut loc in 1882 primul congres al miscarii de revenire a evreilor in Tara Sfinta si de fondare a statului Israel. Profesorul ne-a spus ca a descoperit in arhive un document in care evreii numeau Focsaniul "oras sfint" pentru ei. Asa cum este descrisa viata comunitatilor evreiesti din fostul judet Putna, lucrarea este o apologie a tolerantei si cel mai bun remediu pentru cei care inca mai colporteaza un folclor antisemit, alimentat de partidele politice si miscarile de extrema dreapta reactivate in Romania dupa 1989. Listele evreilor din localitatile judetului, mobilizati in cele doua razboaie mondiale, publicate de Stefan Neagu, ne arata o imagine mai putin cunoscuta a comunitatilor evreiesti de pe aceste locuri. Cu un cuvint inainte de prof. Florin Micu, directorul Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea, lucrarea este cel mai bun cadou pe care-l putem face celor dragi de martisor. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 36 minute, 5 secunde
Se dovedeste o data in plus ca romanii sunt toleranti, atat de toleranti incat le dam voie tziganilor sa ne ia si numele !!! Brava lor ! Multumim parlamentarior !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.