Educație

Toma din Aquino, Doctorul Angelic

Valentin Muscă
28 ian 2011 1569 vizualizări
Opera teologica a sfîntului Toma din Aquino este normativa în Biserica romano-catolica

Dominicanul Toma din Aquino este teologul care a schimbat pentru totdeauna forma si fondul teologiei occidentale. Tot ce s-a realizat dupa secolul al XIII-lea in teologia latina a fost influentat de scrierile teologice ale celui supranumit Doctorul Angelic. Daca spunem ca Toma din Aquino este cel mai important teolog al Bisericii romano-catolice inca nu am spus nimic, asa de revolutionare au fost scrierile sale si asa de mult au influentat teologia latina medievala occidentala incit astazi nu exista scoala teologica catolica fara Summa Theologica a sfintului Toma pe masa de lucru. Asa zisa revolutie tomista a constat in increstinarea filosofiei aristoteliciene, gratie careia Toma din Aquino a putut sa explice uneori si inexplicabilul. Aceasta i-a adus ura teologilor greci care nu puteau accepta ca notiunile filosofiei "pagine" sa explice misterele divine. Din acest motiv s-a nascut din secolul al XIII-lea o puternica polemica intre teologii greci si latini, care continua si in zilele noastre, sigur cu un lejer bemol. Nacut la 1225 in castelul Roccasecca, linga Napoli, intr-o familie aristocrata, tinarul a parasit lumea fastuoasa a castelului medieval pentru a intra in Ordinul Predicatorilor, mai precis in cel al Fratilor Dominicani, cu sprijinul carora a putut studia in primele Universitati din Occident si a devenit in scurt timp teologul normativ al Bisericii romano-catolice. A murit in 1274 si in mai putin de jumatate de secol de la moartea sa a fost declarat sfint. Summa Theologica scrisa de Toma din Aquino este o superba realizare stiintifica, la edificarea careia autorul s-a servit din plin de toate notiunile filosofiei antice. Un motiv in plus pentru a o citi si descoperi cum o minte stralucita a construit logic o lucrare dupa modelul catedralelor occidentale. (Valentin MUSCA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.