Educație

Spiritul vrincean în lecturi elective la Odobesti

Valentin Muscă
26 ian 2011 918 vizualizări
Este prima lucrare despre scriitorii vrinceni contemporani scrisa de un autor din afara judetului

Tecuceanul Ionel Necula va lansa astazi la Casa de Cultura "C. C. Giurescu" Odobesti, in premiera, cea mai recenta lucrare despre breasla oamenilor care se exprima prin metafore : "Spiritul vrancean in lecture elective" (Ed. Rafet, 2010). Nu este un volum exhaustiv despre lumea eterogena a scriitorilor din judet, dar este unul cu o oarecare nota critica, in care autorul sesizeaza foarte bine dezechilibrul dintre numarul de volume publicate de vrinceni dupa 1989 si calitatea acestora. Pagini interesante despre misteriosul Constantin Amariutei, despre nonangenarul Ionel Bandrabur, despre ezotericul Adrian Botez, critica de intimpinare la frumosul volum al Cameliei Ciobotaru. Nu puteau lipsi din volum nume precum Evanghelistul din Marasesti "" Constantin Ghinita, Valeriu Cotea, Gheorghe Mocanu, Gheorghe Neagu, Ion Panait, Dumitru Pricop, Liviu Ioan Stoiciu, Paul Spirescu, Culita Usurelu, Janine Vadislav, Mariana Vartosu, Stefania Oproescu, Costica Neagu si inclasabilul Florin Paraschiv. Asa cum o spune titlul insusi, Ionel Necula ne prezinta spiritul vrincean in sau mai bine spus din lecturi elective, pentru ca lecturile au fost bine alese, iar autorii prezentati merita si ei cititi. O descriere cu multa emotie a operei si a scriitorilor recent plecati dintre noi fac din acest volum o lucrare care umanizeaza perioada nebuna pe care au trait-o scriitorii vrinceni dupa 1989. "Spiritul vrancean in lecture elective" completeaza in chip fericit volumele despre scriitorii vrinceni publicate de Florin Muscalu & Traian Olteanu si Gheorghe Neagu. Evenimentul se va desfasura in foyer-ul Bibliotecii Orasenesti din Odobesti si va incepe la orele 13.00. In cadrul aceluiasi eveniment va fi prezentat si primul numar pe 2011 al revistei "Salonul literar". Manifestarea face parte din proiectul "Sa ne cunoastem scriitorii", proiect inceput in 2010 de Casa de Cultura din Odobesti. (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739389 zile, 21 ore, 37 secunde
E bine si asa! Ba e foarte bine ! Totusi cine se incumeta sa faca un SITE cu numele generic de, sa zicem, SCRIITORI VRANCENI unde fiecare autor sa trimita o scurta biobibliografie pe adresa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.