Educație

Cum a ajuns Unirea in fosta comuna Patesti

Valentin Muscă
24 ian 2011 6169 vizualizări
Duzina de localitati din tara, intre care si comuna dintre Focsani si Odobesti, au fost botezate cu numele de Unirea pentru a sterge din memoria cetatenilor istoria localitatilor

Judetul Vrancea nu putea lipsi din simfonia nationalismului care in decursul veacului trecut a botezat o duzina de localitati din Romania cu numele Unirii. Nimeni nu stie despre care Unire este vorba, cea Mica de la 24 ianuarie 1859 sau cea Mare de la 1 Decembrie 1918. Cert este ca, dupa o zi pe alta, sate si comune din Moldova, Transilvania si Muntenia s-au trezit ca se numesc Unirea. Daca in Ardeal, suferintele de veacuri ale romanilor s-au exteriorizat prin schimbarea numelor unor localitati maghiare si sasesti cu numele de Unirea, transformarea numelui fostei comune Patesti in Unirea nu a avut nici un fundament nationalist, ci unul ideologic. Pentru a-i rupe de trecutul de secole si de numele prin care au intrat in istorie, patestenii s-au trezit in 1965 ca localitatea lor se numeste Unirea. Doi ani mai tirziu comuna a fost desfiintata si alipita orasului Odobesti, devenind cartierul sat Unirea. Fiind o localitate eminamente romaneasca, in care nu a existat niciodata conflict interetnic, locuitorii nu au renuntat la numele de secole al comunei, numindu-se in continuare patesteni. Mai mult decit atit, acum citiva ani, unii nostalgici au organizat chiar un referendum pentru infiintarea comunei Patesti. Daca ideea a prins la nivelul dezbaterilor, gindul ca vor deveni o comuna uitata de lume intre Odobesti si Focsani a facut ca la referendum sa se prezinte doar citeva persoane. Daca s-ar fi cerut prin referendum doar revenirea la vechea denumire, cu siguranta astazi cartierul s-ar numi Patesti. Cit despre celelalte localitati omonime, comunaVintul de Sus din judetul Alba, localitate majoritar maghiara, a primit numele de Unirea. O alta comuna Unirea avem in judetul Braila. Aceasta purta numele trucesc de Osamanu, iar din 1965 si-a schimbat numele, desi evenimentele Unirii nu s-au petrecut prin Braila. Situatie asemanatoare si in Calarasi unde comuna Socarici a devenit in perioada comunista Unirea, ca si satul Risipiti din judetul Dolj, satul Altdorful de jos din judetul Bistrita Nasaud, iar exemplele ar putea continua. Faptul ca astazi intilnim atitea localitati cu numele de Unirea arata ca, la un moment dat, nationalismul, fie el interbelic sau comunist, a facut ca numele unor localitati cu traditie sa dispara. Este vorba despre aceeasi ideologie care a sters numele strazilor oraselor si avem astazi sute de strazi cu nume de fenomene meteorologice, de genul, strada Ploii, Vintului sau Furtunii. Este bine sa fim patrioti, sa ne iubim tara, dar fara sa falsificam istoria pentru ca intr-o zi trecutul ne va ajunge din urma. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.