Educație

24 ianuarie - zi de sarbatoare in colegiile focsanene

Mihaela Beșleagă
22 ian 2011 1675 vizualizări
Elevii si profesorii de la Colegiul Al. I. Cuza se vor antrena de Ziua Colegiului intr-un flash-mob , vor participa cu planuri de afaceri la Arena leilor , la karaoke si la concursuri u printre invitatii de seama ai Colegiului vor fi Stefan Popescu, jurnalist la Radio France International si arhitectul Andrei Multescu u si Unirea continua sirul zilelor de sarbatoare prin diverse activitati cultural-artistice u Colegiul Economic lanseaza proiectul Traditional si modern in gastronomia romaneasca

Unirea Principatelor Romane, savirsita in urma cu 152 de ani, este un moment important pentru orasul Unirii, asa cum a fost denumit Focsaniul. De altfel, cele mai importante colegii ale municipiului poarta nume care amintesc de acest eveniment istoric. Pentru a marca asa cum se cuvine aceasta zi de sarbatoare, liceele au pregatit programe speciale, cu invitati pe masura. Deja traditie, ziua Colegiului National "Al.I.Cuza" este marcata din nou pe 24 ianuarie prin activitati variate si interesante. Elevii si profesorii colegiului au invitat reprezentanti ai autoritatilor locale, fosti elevi, azi in functii de raspundere si reprezentare publica, oameni de afaceri sau jurnalisti, fosti profesori. Printre invitatii la atelierele cuzistilor se numara Stefan Popescu, jurnalist la Radio France International, care va participa la o dezbatere in limba franceza intitulata "Sa invatam sa descifram actualitatea. Echilibrul de putere in interiorul Uniunii Europene". Alti invitati la Cuza sint arhitectul Andrei Multescu, care a proiectat noua Piata a Unirii la care se lucreaza in prezent, judecatoarea Luminita Soare, medicul Doru Ciocan, comisarul sef Daniel Popescu de la IJP Vrancea, jurnalistul Gabriel Sava de la Ziarul de Vrancea si parintele Dan Lucretiu Patrascanu. Acestia vor participa la dezbaterea "Viitorul incepe azi", o activitate de orientare a carierei adresata elevilor din clasele a XI-a si a XII-a. De asemenea, oamenii de afaceri Lilieana Zanfir, Elena Simiz, Laurentiu Tigaeru si Costica Paun vor premia cele mai bune planuri de afaceri ale elevilor la "Arena leilor", concurs interactiv de prezentare a unor planuri de afaceri. "Una din activitatile cu cel mai mare impact va fi, fara indoiala, "flash-mob-ul" de dupa festivitatea de deschidere, care va antrena intr-un dans sincron elevii si profesorii care-si vor exprima astfel bucuria de a fi «cuzisti»", transmite directoarea Colegiului, Alina Maiereanu. Pe tot parcursul zilei vor avea loc activitati diverse organizate de profesorii colegiului, de la concursuri, dezbateri, comunicari stiintifice, sesiuni de referate, vizionari de filme, la cursuri de arta fotografica si la demonstratii de prim ajutor. Printre cele mai interesante activitati se numara: "Drumul leilor" - prezentare si expozitie numismatica romaneasca , "Muzica mea preferata" - karaoke, concurs de rebusuri si integrame geografice, prezentarea evolutiei artei ceaiului in diferite culturi. Si activitatile sportive vor fi reprezentate printr-un turneu de baschet fete, turneu tenis de masa si demonstratii karate. Ziua se va incheia cu o expozitie de fotografii, "Fotocuzisme" si o expozitie de icoane, desene si manufacturi.


Trei zile pline de activitati dedicate Unirii, la CNU


Colegiul National "Unirea" continua pe 24 ianuarie sirul manifestarilor dedicate Zilelor Colegiului. Dupa vizita echipei de handbal Oltchim si concertul trupei Taxi, luni vor avea loc manifestari care vor marca importanta zilei Micii Uniri. Programul cuprinde, printre altele, recitalul Corului "Pastorala", dansuri irlandeze si asiatice, lansarea unui nou numar din "Revista Noastra", un recital la pian sustinut de Michael Gay (IX A) si un moment inedit, ceremonia ceaiului. De asemenea, se va lansa proiectul "Caravana IT & SCIENCE", realizat in parteneriat cu scolile din Vintileasca, Paltin, Nereju si Slobozia Bradului si prezentarea proiectului "Ce Ne Uneste in spirit: modernitate, traditie, interculturalitate", realizat de prof. Janet Popoiu. Apoi "uniristii" vor participa la manifestarile organizate in Piata Teatrului, iar seara va fi dedicata "Filmului Unirist", in care se vor viziona filme produse de elevii CNU pentru balurile bobocilor. Marti, 25 ianuarie, vor avea loc activitati pe discipline, printre care laboratoare de biologie, limbi straine, expozitii de fotografie si grafica, lansarea revistei "Ping-Pong". Elevii vor fi antrenati si in concursuri de fotbal-tenis, tenis de masa, aruncari libere si sah si vor putea sa isi sustina favoritii la meciul de handbal masculin dintre CNU si Liceul Pedagogic "Spiru Haret". Elevii vor defila si intr-o parada "eco", "între clasic si modern", in sala de festivitati a CNU. Zilele CNU se vor incheia miercuri, 26 ianuarie, cu lansarea cartii "Unirea, un concurs ... fara probleme", scrisa de Cornel Noana, actualul director al Colegiului, Marius Mohonea, Enache Patrascu si Dan Popoiu.


Economicul sarbatoreste printr-un proiect dedicat gastronomiei


Si Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" Focsani marcheaza ziua de 24 ianuarie, de la ora 10.00, prin lansarea proiectului "Traditional si modern in gastronomia romaneasca", ce face parte dintr-un parteneriat educational cu Grupul Scolar "Simion Mehedinti" Vidra. Scopurile proiectului sint: promovarea gastronomiei romanesti traditionale si moderne, manifestarea spiritului de initiativa in prezentarea moderna a preparatelor traditionale si stimularea asumarii responsabilitatii si crearii unor obiceiuri gastronomice sanatoase. "în contextul actual, al globalizarii europene si mondiale, incurajarea elevilor in cunoasterea, pastrarea si promovarea bucatariei traditionale romanesti si utilizarea noilor tehnologii in pregatirea si prezentarea preparatelor culinare, trebuie sa devina o prioritate pentru scolile noastre, pentru a facilita integrarea pe piata muncii", transmit coordonatorii proiectului, prof. Carmen Corina Visan, prof. Sonica Darmanescu si prof. Malvina Ghalayini. Grupurile tinta ale acestui proiect sint elevii claselor a X-a, domeniul Turism si alimentatie. Proiectul cuprinde ateliere de creatie pentru realizarea elementelor de decor pentru preparatele culinare, secretele impachetarii servetelor, crearea decorurilor pentru salonul de servire, sau realizarea mise-en-place-ului pentru mesele festive. Va avea loc si o sesiune de referate si comunicari stiintifice cu tema "Promovarea bucatariei traditionale romanesti". Si Inspectoratul Scolar va organiza o serie de manifestari marti, 25 ianuarie, incepind cu ora 12.00, precum semnificatia evenimentelor de la 24 ianuarie, concurs interliceal cu tematica Unirii, intre elevii de la Colegiul Economic, Colegiul "Cuza" si Liceul Pedagogic si un program artistic dedicat Unirii, prezentat de elevii Liceului de Arta. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.