Educație

Invatamintul vrincean, corigent si in 2011

Gabriela Draghici
6 ian 2011 1466 vizualizări
Previziunile dascalilor vrinceni pentru noul an sint in mare parte sumbre u potrivit acestora, mediocritatea, disponibilizarile, dezorientarea, imputinarea elevilor cu performante vor continua si in anul urmator u nici cresterea salariala cu 15% nu-i mai indulceste pe profesori, fiind considerata o smecherie, o plasa aruncata in fata salariatilor u Legea Educatiei Nationale este blamata de sindicalisti si laudata de seful ISJ

Noul an aduce schimbari si pe linia invatamintului, intr-o perioada in care Romania a devenit o tara in care putini mai vor sa devina profesori adevarati pentru copii. Majoritatea celor ce refuza din start un job in educatie sint tinerii. Pentru ei, inceputul unei cariere de profesor ar insemna un salariu de 700 de lei net. Adica de doua ori mai putin decit venitul mediu national. Nici criteriile de selectie nu indeplinesc conditiile de rigurozitate, in opinia celor cu experienta la catedra. "Pe vremurile noastre, mergeau oameni foarte bine pregatiti la facultatile pedagogice, ceea ce nu se intimpla acum. Avem nevoie de o selectie cit mai riguroasa in intrarea in invatamint si o mai mare concurenta. Mi-as dori sa vina tineri colegi in invatamint, desi stiu ca nu-i atrage. Daca iesim si noi la pensie, nu stiu ce o sa se intimple", s-a exprimat Carmen Atarcicov, profesoara de istorie la Colegiul National "Unirea" Focsani si fost director al unitatii. Nici profesorul de romana Enache Mindrescu, fost sef al ISJ in mandatul PSD, nu vede cu ochi buni invatamintul. Mediocritatea, dezorientarea, disponibilizarile, desfiintarea scolilor si lipsa de motivare se vor perpetua si in noul an, in opinia fostului "general". "Anul 2011 va aduce dezorientare in privinta organizarii admiterilor. Dezinteresul elevilor, mediocritatea vor prima in continuare. Copiii vor sta tot mai departe de carte. Vad desfiintarea scolilor ca pe un lucru nelalocul lui. Vor fi defavorizati elevii din mediul rural, fortati sa faca naveta. Citi copii nu isi plimba picioarele zeci de kilometri, chiar si pe timp de iarna, ca sa ajunga la scoala? Sint posibilitati din ce in ce mai mici pentru elevii cu performante. Copiii ramin prinsi in educatie, fara aripi si fara perspective. Vad o lipsa de motivatie a ambelor parti, si a copiilor si a profesorilor, dar si o slabire a exigentei in invatamint", ne-a declarat Enache Mindrescu.


Ninge cu schimbari


In ultimii douazeci de ani, sistemul de invatamint din Romania s-a remarcat prin schimbarile permanente determinate de perindarea ministrilor la cirma Educatiei. Fiecare ministru si-a lasat amprenta asupra sistemului educational, aproape fiecare an a adus modificari ale examenelor de absolvire, reforma cea bine gindita, pe termen lung, lasindu-se asteptata. Curtea Constitutionala a dat marti verdictul pe marginea noii Legi a Educatiei Nationale. Potrivit judecatorilor, actul normativ este constitutional si va putea fi aplicat. Sindicalistii vrinceni au ramas muti de uimire in fata deciziei Curtii. "Dictatura legislativa revine. Invatamintul a primit o noua lovitura, una care s-ar putea sa fie fatala. Va duce la falimentul invatamintului", ne-a declarat Paulina Roscan, liderul local al FEN, nemultumita de schimbarile aduse prin noua legii. Nici cresterea salariala cu 15% a bugetarilor de la inceput de an nu ii mai indulceste. "Sincer, nici nu stim varianta finala a legii Educatiei, la ce secretomanie a fost in jurul ei. Privind anul 2011, intram cu aceeasi mare nemultumire din 2010 si anume, reducerea salariala cu 25%. In conditiile actuale, nu stim ce se va intimpla, insa nu privesc cu optimism starea invatamintului. Iar aceasta crestere a salariilor cu 15% este o mica smecherie, o plasa aruncata in fata salariatilor", s-a pronuntat Constantin Grigore, liderul FSLI Vrancea.


Danut Popoiu: "Anul acesta vad invatamintul tot in ceata"


Noua Lege a Educatiei se vrea a fi una moderna, compatibila cu scoala europeana. Pina si fostul "general" al ISJ Vrancea, Danut Popoiu, consilier local si vicepresedinte al organizatiei PDL, are setul lui de nemultumiri. Acesta recunoaste totusi ca noua lege e departe de a fi perfecta. "Vreau liniste odata cu promulgarea ei, sper sa se mai limpezeasca apele. Nu cred ca se vor rezolva toate in 2011, pentru ca au stricat altii mult prea adinc inainte. Anul acesta vad invatamintul tot in ceata. Speranta moare ultima si mi-am propus sa mor si eu cu ea", a comentat Danut Popoiu. Inspectorul general Stan Rogoz insa aplauda noul act normativ."Imi doresc sa fie promulgata legea invatamintului si sa devina aplicabila din anul scolar urmator. Descentralizarea este o necesitate. In anul scolar 2011 "" 2012, invatamintul romanesc va fi revigorat de noua lege a invatamintului. Este cea mai buna lege postdecembrista", ne-a declarat oprimist "generalul" Rogoz. (Gabriela DRAGHICI)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 6 ore, 37 minute, 5 secunde
Mare canalie mai este si Rogoz asta! Ca sa ramana in functie ar fi in stare sa spuna si ca Udrea este cea mai mare savanta din Europa.
, acum 739398 zile, 6 ore, 37 minute, 5 secunde
Pupincuristilor!Stati linistiti nu va schimba nimeni
, acum 739398 zile, 6 ore, 37 minute, 5 secunde
Pupincuristilor!Stati linistiti nu va schimba nimeni
, acum 739398 zile, 6 ore, 37 minute, 5 secunde
Bai Stanica,aminteste-ti cand erai un amarat cu Dacia aia albastra din care curgea tabla si fumai tigari 'altora".Dadeai buna ziua si la gaste pe atunci.Traiasca fundatia sotiei si partidul cate citeste integral
, acum 739398 zile, 6 ore, 37 minute, 5 secunde
Prin prezenta, va infirmez ca Stanica al dumneavoastra nu s-a schimbat si nu se va schimba. Promit.
, acum 739398 zile, 6 ore, 37 minute, 5 secunde
Prin prezenta, va infirmez ca Stanica al dumneavoastra nu s-a schimbat si nu se va schimba. Promit.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.