Educație

Armenii sarbatoresc Craciunul: Orhneal e haidniutunan Cristosi!

Valentin Muscă
6 ian 2011 1332 vizualizări
Comunitatile de armeni s-au stabilit si in cele doua tirguri de pe malurile Milcovului inca din Evul Mediu

"Binecuvintata este aratarea lui Hristos!" Acesta este salutul pe care armenii si-l adreseaza astazi, cind comunitatile din diaspora, dar si din tara mama -Armenia, sarbatoresc Nasterea si Botezul Domnului. Prima natiune crestina din istoria crestinismului a fost Armenia, de aceea traditiile crestine au ramas, in mare parte, neschimbate, la un popor la fel de incercat in ultimele doua milenii ca si poporul evreu. Mostenirea apostolica armeana nu s-a adaptat la modernitatea impusa manu militari, cu 15 secole in urma, de Imperiul Roman de Rasarit, dindu-ne posibilitatea sa ne bucuram de aceasta frumoasa traditie crestina. Armenii ramin printre putinele popoare care pastreaza traditia din secolele primare, cind crestinii sarbatoreau la inceput de an, in aceeasi zi, Craciunul si Boboteaza. Obligati sa emigreze in toata lumea, avind o diaspora la fel de bogata ca si fratii de suferinta - evreii, armenii au ajuns si in Tarile Romane. Cu ei si frumoasa traditie crestina care, cu mici exceptii, a fost respectata de romani si chiar privita cu ochi buni. Comunitatile de armeni s-au stabilit si in cele doua tirguri de pe malurile Milcovului inca din Evul Mediu, construind biserici, iar dupa Unirea din 1859, comunitatea armeana din Focsani a devenit o adevarata forta economica. Cartierul armenilor se intindea de la Biserica "Ovidenia", de linga "Ceasul rau", pina dincolo de gara, unde si-au amenajat un cimitir si construit o capela. Astazi, din trecutul armenilor din Focsani au ramas cladirile monument istoric de pe Bulevardul Garii, trei biserici superbe, o capela si "Cartea soaptelor" (Ed. Polirom, 2009) a focsaneanului Varujan Vosganian, considerata una din cele mai bune lucrari autobiografice. Spunem si noi comunitatii armene din Focsani, Orhneal e haidniutunan Cristosi, dorindu-le sa duca mai departe traditia apostolica adusa pe pamint romanesc din indepartatul Caucaz. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 11 ore, 29 minute, 28 secunde
Pentru mine, este o mare incantare sa aflu despre lucruri sfinte in paginile ziarului, prin grija Dlui Valentin Musca. Sunt lucruri pe care le gasesti mai greu. Prezentarea acestor lucruri ne arata citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.