Educație

10 directori de licee stau cu sabia inlocuirii deasupra capului

Gabriela Draghici
5 ian 2011 3995 vizualizări
Pe 10 ianuarie expira mandatele a 10 directori de licee, printre care si Aurelia Neagu de la Colegiul Cuza si Florin Iamandei de la Valeriu D. Cotea u generalul Rogoz nu a spus care dintre sefi se afla pe faras

Ziua de 10 ianuarie 2011 aduce posibile schimbari in conducerea scolilor vrincene. Mandatele a 10 manageri de unitati scolare mari vor expira, un motiv numai bun pentru unii ca sa fie eliminati daca nu sint agreati de liderii partidului de guvernamint ori daca au abateri grave pe linie de management scolar. Inspectorul scolar general Stan Rogoz nu a indicat care din cei 10 directori se afla "pe faras", mentionind ca va discuta soarta acestora in sedinta Consiliului de Administratie. Vizati sint Aurelia Neagu de la Colegiul National "Al. I. Cuza", Viorica Jeni Moldovianu de la Liceul de Arte "Gh. Tattarescu", Vasile Lupu de la Colegiul Tehnic "Ion Mincu", Florin Iamandei , directorul Colegiului Tehnic "Valeriu D. Cotea", Costache Lupu "" Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", Mihaela Horeanga - Colegiul Tehnic "Gh. Asachi", Petru Dinicu "" Liceul Teoretic "Emil Botta" Adjud, Maria Birla - Colegiul Tehnic "Gh. Bals" Adjud, Stefan Mocanu "" Grupul Scolar Marasesti si Vasilica Zaharia "" Grupul Scolar Odobesti. Unii dintre acestia sint cunoscuti ca fiind membri sau militanti activi in principalele partide politice care activeaza in Vrancea. Asa cum era de asteptat, in aceste zile se fac "carti" pentru stabilirea numelor care vor conduce in continuare. In cazul in care oficialii ISJ decid ca activitatea in ultimii patru ani a directorilor nu a fost in interesul scolilor si a elevilor, acestia isi pot lua adio de la functiile de conducere. Aici ar putea interveni si un anumit subiectivism politic, tinind cont ca Inspectoratul Scolar este controlat de oamenii PDL-ului judetean.


Florin Iamandei, director de 29 de ani


Directorii spun ca nu se tem de schimbari. "Ma intorc la catedra, mai am sapte ani pina la pensie. Am fost destul director si cineva trebuie sa preia stafeta. Participarea la concurs este conditionata de candidati. Daca as simti ca nu au interesul scolii in plan, as participa iar", s-a exprimat Florin Iamandei, director la Colegiul "V. D. Cotea" de 29 de ani. Acesta are si o "tinichea" de coada, mai exact a fost trimis in judecata in dosarul instrumentat de DNA cu privire la fraudarea examenului de bacalaureat din vara anului 2008. Profesorul este invinuit de trafic si cumparare de influenta pe motiv ca ar fi intermediat aranjarea examenului pentru doi elevi, la matematica, unul dintre acestia fiind feciorul primarului din comuna Straoane, Vasile Zbirciog. In timp ce seful Inspectoratului Scolar la acea vreme, Iordache Bostan, a fost suspendat din functie, fiind judecat in acelasi dosar, Florin Iamandei a fost selectat in vara, pentru scurt timp, ca membru in Corpul de Control al Ministerului Educatiei.


Aurelia Neagu, o liberala de stinga


La rindul sau, profesoara Aurelia Neagu, directoare la Colegiul "Al. I. Cuza", mentioneaza ca nici nu si-ar dori o sedere prea lunga in scaunul de director . "E mult mai simplu asa. Ma intorc la catedra, sint profesoara de matematica, am un renume. A fost o experienta si a fost suficienta", ne-a declarat aceasta, cunoscuta ca membru PNL. In anul electoral 2008, jurnalisti din presa centrala au pretins ca fac parte din staff-urile de campanie ale PSD si au testat directorii de scoli pentru a vedea daca sint dispusi sa isi trimita elevii la actiuni electorale. Profesoara Neagu, peste masura de entuziasmata, a facut tot posibilul sa contribuie la mitingul electoral la care trebuia sa participe presedintele PSD Mircea Geoana. La momentul respectiv, gafa lui Neagu nu a fost trecuta cu vederea de Nini Sapunaru, liderul PNL Vrancea, care insa s-a razgindit si nu a mai schimbat-o pe directoarea de la Cuza. Intre cei carora le expira mandatul figureaza si Maria Birla, directoare la Colegiul "Gh. Bals" Adjud, sotia consilierului local si presedintelui PDL Adjud, Carmen Birla. In cazul ei, este putin probabil sa fie schimbata, datorita sustinerii politice, via PDL. In aceeasi situatie fericita se afla si Vasile Lupu de la Colegiul "Ion Mincu", sotul Mariei Lupu, inspector general adjunct in cadrul ISJ. In multe scoli se fac in aceste zile pariuri pentru a vedea cit de influenta este familia Lupu in invatamint. Pe lista directorilor cu mandate pe sfirsite se mai gaseste si directorul de la "Edmond Nicolau", Costache Lupu, fost inspector general in 2000 si ex-consilier judetean PNL, cind a fost eliminat de Marian Oprisan. Cu siguranta ca sefii Inspectoratului Scolar vor cintari bine situatia si vor mentine in functii profesori carora le este draga scoala si care si-au dovedit eficienta in materie de management educational. In prezent, 75 de directori de scoli sint numiti prin detasare de catre ISJ pina la organizarea concursului, o modalitate prin care sefii de scoli pot fi mai usor de controlat, politic vorbind. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 16 ore, 7 minute, 36 secunde
Domnul profesor Nicolae face toata poza!!!Dumnealui este o adevarata comoara !!!
, acum 739371 zile, 16 ore, 7 minute, 36 secunde
POATE NE SPUNE D-NA profesoara Aurelia Neagu, directoare la Colegiul „Al. I. Cuza”, CU SE FAC TRANSFERURILE DE LA ALT LICEU LA COLEGIUL CUZA????????????? CUM SE AFISEAZA LISTA CU citeste integral
, acum 739371 zile, 16 ore, 7 minute, 36 secunde
D-NA prof. neagu aurelia (FARA MAJUSCULE) CONFUNDA CNC CU PROPRIA OGRADA (superba citeste integral
, acum 739371 zile, 16 ore, 7 minute, 36 secunde
DOMNUL DIRECTOR IAMANDEI TREBUIE SA RAMINA IN FUNCTIE. NU SE COMPARA NICIUNUL , DIN CEI MENTIONATI MAI SUS, CU DUMNEALUI. UNUL SINGUR,MAI ESTE BUN MANAGER IN ACEST JUDET,CA DOMNUL PROFESOR citeste integral
, acum 739371 zile, 16 ore, 7 minute, 36 secunde
Esti mica Aurelia.Te rog sa te duci la catedra si sa fii ff mulumita. Pacat de Poll. Tu ar trebui sa stai acasa. Nu te ridici la nivelul celui mai slab director. ANALIZEAZA-TE AURELIA!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.