Educație

Corul Pastorala deplinge disparitia compozitorului Marin Constantin

Sorin Tudose
4 ian 2011 1263 vizualizări
Marin Constantin este cetatean de onoare al Focsaniului si considera Corul Pastorala copilul sau de suflet

Compozitorul Marin Constantin, fondatorul si directorul Corului Madrigal, care a trecut in nefiinta in prima zi a noului an, este regretat de membrii Corului Pastorala din Focsani. Pentru a-i aduce un ultim omagiu o delegatie a corului va merge miercuri la Bucuresti, la Ateneul Roman, pentru a depune o coroana la sicriu. Dumitru Sandulachi, directorul Corului Pastorala, spune ca Marin Constantin a ridicat nivelul cultural al Vrancei prin toate concertele pe care le-a sustinut de-a lungul vremii in municipiu, la Teatru si Ateneu. "Toata lumea deplinge trecerea in nefiinta a maestrului Marin Constantin, iar noi, vrincenii, cred ca ii datoram cel mai mult. Sintem printre putinele judete, daca nu chiar singurul, unde compozitorul a concertat atit de mult. De fapt, dinsul mi-a sugerat sa infiintez Corul Pastorala si deseori spunea ca acest cor este copilul lui de suflet", a declarat Dumitru Sandulachi. Declarat Cetatean de Onoare al Focsaniului in urma cu peste zece ani, Marin Constantin este considerat la nivel international o valoare inestimabila. "Foarte multi critici muzicali au spus despre Corul Madrigal ca este unic in lume. Ca structura, ca intepretare si ca personalitate se poate afirma ca nu exista nicaieri in lume ceva asemanator. In ceea ce il priveste pe Marin Constantin avea acea sclipire de geniu care a facut din el un om atit de apreciat in intreaga lume. A dus Corul Madrigal pe culmile perfectiunii", mai spune profesorul Dumitru Sandulachi. Nascut in 1925 in judetul Prahova, Marin Constantin a fost muzician, dirijor si compozitor si a fondat in 1963 Corul Madrigal unde avea sa fie director pe viata. A fost specialist in muzica traditionala romaneasca, muzica renascentista si multe alte genuri. Activitatea sa muzicala cit si a corului a fost apreciata si premiata ca atare de o multime de critici si specialisti din domeniul muzicii de camera. S-a stins din viata la 85 de ani, dar a lasat in urma o prodigioasa activitate muzicala care va dainui de-a pururi. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 17 ore, 30 minute, 54 secunde
MARIN CONSTANTIN a fost pentru mine OMUL prin care am cunoscut frumosul, bucuria, valoarea si lumina atator aspecte care m-au inaltat la momentul potrivit. Ele vor ramane mereu in sufletul si in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.