Educație

Liceenii focsaneni nu recunosc ca fumeaza

Iulia Crețu
7 ian 2006 744 vizualizări
90 la suta dintre noii fumatori sint copii

Ultimele vizite facute de specialistii Centrului de evaluare, prevenire si consiliere antidrog Focsani prin liceele focsanene au scos la iveala o situatie nefericita. Tinerii prezenti la intilnirile cu specialistii au recunoscut in proportie de numai 5% faptul ca fumeaza, cu toate ca statisticile oficiale arata cu totul altceva. Desi le-au fost prezentate riscurile la care se supun continuind sa aiba acest viciu, adolescentii nu prea iau in seama parerile adultilor si nu-si recunosc viciile in fata celor care i-ar putea ajuta. "Tinerii de la Grupul Scolar Auto si de la Grupul Scolar de Industrie Usoara au fost cooperanti. Le-am explicat riscurile la care se supun prin faptul ca fumeaza. Au recunoscut ca fumeaza, dar intr-o proportie nu atit de mare pe cit ne asteptam noi. Doar 5% au recunoscut ca fumeaza, desi la intilnirile noastre nu au participat si profesorii, care sa le influenteze declaratiile", ne-a declarat Doru Ionut Pocovnicu, inspector de prevenire in cadrul Centrului. Membrii Centrului antidrog spun ca asemenea campanii vor mai avea loc prin scolile vrincene. Potrivit ultimelor date statistice, realizate la nivel national pe un esantion de persoane cu virste cuprinse intre 15 si 24 de ani, 62,1% din cei intrebati au declarat ca au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, in timp ce 31,3% au recunoscut ca fumeaza zilnic. Regiunea cu cei mai multi fumatori, in ultimul an, este Capitala, urmata de Moldova si Oltenia. Cu adevarat ingrijoratoare au fost raspunsurile celor chestionati asupra motivelor pentru care au decis sa se lase de fumat. Mai mult de 55% au declarat ca la baza deciziei au stat problemele de sanatate cauzate de acest viciu, in timp ce doar 19% au facut-o datorita vointei. Prevenirea este necesara intrucit fumatul este considerat o boala a copiilor. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 80% dintre oamenii care incearca pentru prima data o tigara o incearca pina la virsta de 18 ani. Acesti noi fumatori ii inlocuiesc pe cei care s-au lasat sau au murit prematur din cauza bolilor provocate de fumat. Nu este lipsit de importanta nici faptul ca tinerii sint incurajati sa fumeze prima tigara de catre reclamele si promotiile organizate de companiile producatoare de tigari, de prietenii lor precum si de posibilitatea de a procura tigarile foarte usor datorita faptului ca unii comercianti ignora reglementarile in vigoare. Si inca o cifra care v-ar putea determina sa va tineti departe de tigara: mai mult de 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat, adica mai mult decit cele provocate de alcool, crack, heroina, crime, sinucideri, accidente rutiere si SIDA la un loc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.