Educație

Cartile controversate, ispita cititorilor bibliotecii

Sorin Tudose
27 dec 2010 929 vizualizări
Mein Kampf, Versetele Satanice si Jurnalul Diavolului printre cele mai citite carti periculoase u pentru Twilight cititorii trebuie sa faca programare

Cartile controversate din colectia Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu" se bucura de popularitate in rindul tinerilor cu virste cuprinse intre 16 si 35 de ani. De la istorie si religie la sex si teorii ale conspiratiei cei pasionati de citit nu scapa nimic. Controversatele "Versete Satanice", pentru care autorul englez de origine Indiana Salman Rushdie a fost condamnat la moarte de catre fostul lider Iranian Ruhollah Khomeini, sint foarte citite de tineri. Opera sa a fost imprumutata de la inceputul anului fix de 50 de ori. Fostul dictator roman suscita inca un interes major in rindul tinerilor. "Ceausescu, anii numaratorii inverse" scrisa de Pavel Cimpeanu a fost luata de la biblioteca de 48 de ori in cursul acestui an. Faimoasa carte a lui Adolf Hitler "Mein Kampf", care a fost interzisa recent in Rusia, a fost imprumutata de 22 de tineri pina in luna noiembrie. "Protocoalele inteleptilor Sionului", care l-a influentat pe dictatorul nazist, a fost luata doar de patru ori. "Manifestul Partidului Comunist" scris de Karl Marx si Friedrich Engels a fost si el imprumutat de opt ori. Desi a trecut mai bine de jumatate de secol de cind a fost lansata "Lolita" lui Vladimir Nabukov inca se mai numara printre preferintele tinerilor, acestia imprumutind-o de 77 de ori. Drept este ca aceasta opera se afla si in programa scolara. "E normal sa fie citita pentru ca face parte din literatura clasica si se studiaza la scoala, dar sint si foarte multi tineri care o imprumuta fara sa le fi spus profesorii", a declarat Cristina Olaru, purtator de cuvint al Bibliotecii Judetene. Extraterestrii si toata mitologia creata in jurul lor reprezinta un alt punct de interes pentru tineri. Peste 70 de titluri ce vorbesc despre extraterestri si OZN-uri au fost imprumutate de cei care vor sa gaseasca raspunsul la intrebarea "sintem singuri in Univers?". De asemenea, peste 20 de titluri ce au legatura cu conspiratii precum asasinarea presedintelui Americii JFK , aselinizarea din 1969 sau "Experimentul Philadelphia" au fost lecturate de cititorii bibliotecii focsanene. "Jurnalul Diavolului" de Nicholas Satan nu este niciodata la raft din doua motive. In colectia bibliotecii se afla doar doua exemplare, dar este si foarte indragita. "Povestea Povestilor" de Ion Creanga, cunoscuta pentru umorul neaos, a fost citita doar de doua ori. Asa cum era de asteptat, popularele romane ale lui Stephenie Meyer printre care "Twilight" si "Eclipse" sint cele mai citite carti mai ales de adolescenti. Mai mult decit atit, pentru acestea trebuie facuta programare ca la doctor"¦ (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.