Educație

Hristos vine si astazi la noi în multe forme

Ziarul de Vrancea
24 dec 2010 584 vizualizări
Conducatorii bisericilor s-au adresat romanilor cu ocazia Craciunului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), PF Daniel, afirma in Pastorala de Craciun ca "Biserica preamareste iubirea atotputernica si smerita a lui Hristos pentru oameni, ca fiind datatoare de mintuire, de viata si slava vesnica". "Prin întruparea Sa de la Duhul Sfint si din Fecioara Maria si, mai ales, prin Nasterea Sa ca om in Betleem, Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, intra in umanitate si ramine pentru vesnicie tainic prezent in mijlocul ei. Cel ce S-a nascut ca om in Betleem, a copilarit in Nazaret, S-a rastignit si ingropat la Ierusalim, a inviat din morti si S-a inaltat intru slava la ceruri, nu inceteaza de a fi prezent impreuna cu oamenii, care cred in El si-L iubesc pe El (cf. Matei 28, 20). El este permanent prezent in Biserica prin Sfintele Taine, dar mai ales prin savirsirea Sfintei Liturghii, in timpul careia credinciosii asculta Evanghelia Sa si primesc Trupul si Singele Sau, ca arvuna a vietii si bucuriei vesnice din împaratia cereasca a Preasfintei Treimi", explica patriarhul BOR.

întiistatatorul BOR subliniaza ca "Taina coboririi si apropierii Fiului lui Dumnezeu de noi oamenii ne cheama sa ne ridicam si sa ne apropiem si noi de El, sa-L intimpinam in viata noastra". Parintele patriarh indeamna la rugaciune si la acordarea de ajutor celor aflati in "suferinta si saracie, singuratate si neajutorare", Biserica Noastra avind un rol hotarator in "lucrarea ei cultural-misionara si social-filantropica pentru copii si batrini, pentru bolnavi si saraci, pentru oamenii fara nici un sprijin". "Hristos vine si astazi la noi in multe forme, ca un calator sau ca un pelerin necunoscut, prin chipurile smerite ale oamenilor saraci, ale copiilor si batrinilor abandonati, ale bolnavilor singuri si intristati, ale celor flaminzi si fara de adapost", spune patriarhul. Subliniind ca "familia trebuie sa fie mereu in centrul atentiei Bisericii", patriarhul Daniel anunta ca Sfintul Sinod al BOR a hotarit ca anul 2011 sa fie numit "Anul omagial al Sfintului Botez si al Sfintei Cununii". "Botezul copiilor si cresterea lor in credinta trebuie sa fie o prioritate majora a parintilor, nasilor, preotilor si a profesorilor de religie, mai ales astazi, cind multi copii si tineri sint dezorientati sau tentati sa caute fericirea in droguri nocive pentru suflet si trup. Pe fondul saraciei si al migratiei parintilor in strainatate, multi copii sint tentati sa abandoneze scoala si sa traiasca o viata dezordonata si fara un ideal concret. De aceea, familia, societatea si Biserica trebuie sa coopereze spre a gasi solutii practice pentru problemele concrete care tulbura viata copiilor si tinerilor de astazi", prin "intensificarea vietii spirituale si a activitatii pastorale, a solidaritatii intre familii, dezvoltarea de programe sociale de sustinere a familiilor sarace, mai ales a celor care au copii multi", apreciaza patriarhul.


Craciunul ne vorbeste despre "copil" si "scoala"


La rindul sau, îPS Ioan Robu, Arhiepiscop de Bucuresti si Mitropolit al Bisericii Catolice, afirma in Scrisoarea Pastorala adresata credinciosilor cu ocazia sarbatorii Nasterii Domnului nostru Iisus Cristos, ca, mai presus de toate, Craciunul ne vorbeste despre "copil" si "scoala". "Craciunul, mai presus de toate, ne vorbeste despre "copil" si "scoala": copilul Iisus si scoala iubirii ceresti. Prin aceasta s-a aratat iubirea lui Dumnezeu in noi: "Dumnezeu l-a trimis in lume pe Fiul sau, unicul nascut, ca sa traim prin el\' (1In 4,7)", subliniaza inaltul ierarh romano-catolic. Convins ca "viitorul nostru sta in copil si in scoala", arhiepiscopul Ioan Robu considera ca "totusi, tara noastra mai are resurse de revenire si de regenerare, cel putin prin cei care inteleg ce inseamna "ajuta un copil sa mearga la scoala". "în ciuda unor ginduri negre, de care nu mai pot sa scap - de exemplu situatia mamelor si copiilor supusi unor legi care nu au nimic in comun cu responsabilitatea pentru binele comun al poporului nostru, disperarea celor care parasesc tara ca sa poata trai mai bine, platind pret mare de umiliri, renuntari si instrainari, uimirea si umilirea pensionarilor din Romania ca sint tratati de autoritatile Statului ca niste oameni in plus si atitea altele care ar mai putea fi amintite (...) mi-am spus ca totusi, tara noastra mai are resurse de revenire si de regenerare, cel putin prin cei care inteleg ce inseamna \'ajuta un copil sa mearga la scoala\', Caci acolo sta viitorul nostru: in copil si in scoala", declara Ioan Robu. Citind din Evanghelistul Luca, arhiepiscopul mitropolit de Bucuresti afirma ca "un lucru este sigur: Mama este unita cu Fiul ei in lucrarea de rascumparare ce izvoraste din misterul Nasterii, si in mod deosebit in timpul in care Maica Domnului il prezinta cu bucurie pe Fiul ei pastorilor si magilor". Cu ocazia Craciunului, arhiepiscopul mitropolit de Bucuresti ureaza tuturor credinciosilor "Craciun fericit" si traditionalul "La multi ani!"




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.