Educație

Profesorii vrinceni se muta la Tribunal

Ziarul de Vrancea
22 dec 2010 990 vizualizări
Profesorii sindicalisti au actionat in instanta pentru recuperarea banilor ciuntiti in vara din indemnizatia de concediu u urmatoarea infatisare va fi pe 18 ianuarie u precedentul stabilit de trei judete din tara le da mari sperante dascalilor vrinceni

La finalul lunii trecute, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) Vrancea a depus in instanta cererea de chemare in judecata pentru recuperarea banilor "ciuntiti" in vara, din indemnizatia aferenta concediului de odihna. Dosarul se afla pe rolul sectiei civile a Tribunalului Vrancea. "Cei mai multi au despus cerere pentru concediu de odihna pentru jumatatea lunii iunie. Conform Codului Muncii, indemnizatia pentru concediu se calculeaza din media veniturilor salariale obtinute in ultimele 3 luni de intrarea in concediu si se plateste cu 5 zile inainte de data intrarii in concediu. Noi am primit aceste sume cu intirziere, in luna iulie, dupa ce incepea aplicarea Legii 118/2010 care prevede reducerile veniturilor bugetarilor cu 25%. Mai mult de atit, Ministerul Muncii si al Finantelor ne-au comunicat ca modul de calcul al indemnizatiei se face dupa H.G. 250/1992, care prevede ca reperul de calcul este salariul net, cu toate sporurile si indemnizatiile aferente", a declarat Constantin Grigore, liderul FSLI Vrancea. Acesta a adaugat ca actiunea vizeaza recuperarea banilor pentru cei peste 4.000 de membri de sindicat, in majoritate personal didactic. La inceputul lunii septembrie, celalalt sindicat din invatamint, Federatia Educatiei Nationale (FEN), anunta prin vocea liderului sau, Paulina Roscan, ca a strins semnaturile necesare si a depus dosarul privind recuperarea sumelor taiate din indemnizatia de vacanta, pentru circa 960 de angajati ai sistemului de invatamint. Personalul didactic si nedidactic, care insumeaza in Vrancea peste 6.500 de salariati, a primit inainte de vacanta, respectiv in luna iulie a acestui an, indemnizatia aferenta concediului de odihna, diminuata cu un sfert.


Sentintele favorabile, stimulent pentru profesorii vrinceni


Dascalii din Constanta, Vilcea si Calarasi au reusit sa infringa Guvernul in instanta. Tribunalul celor trei judete a decis ca reducerea indemnizatiei de concediu cu 25% este ilegala. Vestea a fost catalizatorul de care dascalii vrinceni aveau nevoie. Profesorii s-au impartit in doua tabere, cei pentru care precedentul le ofera increderea unui raspuns favorabil si cei pentru care actiunea este in zadar. "Parerea mea este ca actionam degeaba, chiar daca o sa cistigam. Noi ne-am mai cistigat si alte drepturi in instanta. Degeaba cistigam, daca se pune in aplicare decizia peste multi ani de-acum incolo. Ce ne poate garanta? Cine stie ce ne mai aduce actualul Guvern sau urmatorul, care o fi?", a comentat Ion Purdel, directorul Scolii cu clasele I-VIII Gagesti. Pentru Stefan Radu, directorul Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu", speranta moare ultima. "Este o initiativa apreciata de cadrele didactice. Inca de la taierea din vara a fost considerata incorecta. Toti au semnat pentru a merge cauza in instanta. Deja sint precedente in tara, asa ca exista nadejdea ca se va rezolva si pentru noi. Consider ca e dreptul nostru", s-a pronuntat acesta. Sumele pe care dascalii le-ar putea primi in cazul unei decizii favorabile se cifreaza la o medie de circa 500 de lei pentru fiecare angajat. Dupa o prima aminare in acest dosar, pe 14 decembrie, profesorii vor merge din nou in fata instantei pe 18 ianuarie. (G. DRAGHICI, G. SAVA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 22 ore, 3 minute, 28 secunde
Da, asa este, speranta moare ultima, dar noi murim inaintea sperantei!!!!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.