Educație

Temele pentru vacanta, intre corvoada si placere

Gabriela Draghici
17 dec 2010 938 vizualizări
majoritatea profesorilor sustin ca nu ii vor incarca pe elevi cu teme u multi dintre elevi lectureaza cartile de citit in vacanta de placere, dar nu sint de acord sa li se dea de scris

Problema spinoasa a temelor de vacanta ii pune in incurcatura de fiecare data pe elevii care vor sa se bucure de cele doua saptamini de vacanta, cind sint liberi sa se bucure de sarbatori si sa uite de scoala. Anul acesta, sansele ca elevii sa stea cu numaratoarea, pixul si culegerile de exercitii in brate par a fi destul de scazute. Mergind pe principiul inspectorului general Stan Rogoz, "Vacanta e sfinta", majoritatea elevilor pot respira linistiti, multi dintre pedagogi sustinind ca nu ii vor incarca cu multe teme, ci pe cit de putine posibile, pentru a nu-si iesi din ritm si indeminare. Avind in vedere ca vacanta de iarna a fost micsorata, intre 22 decembrie "" 4 ianuarie, iar elevii deja au trecut prin perioada de evaluare, anul acesta vacanta va fi... vacanta. "Este exclus sa le dau teme si asta se intimpla de ani buni. Este cea mai frumoasa vacanta din an si ii las sa se bucure de ea. Si sa fiu sincer, nu i-am vazut deloc suparati ca nu vor primi teme", s-a pronuntat Danut Popoiu, profesor de matematica la Colegiul "Unirea". In mod obisnuit, temele de vacanta nu sint obligatorii, dar nici nu sint date fara motiv. "De obicei incerc sa ii dau macar putin de lucru, sa nu uite ce a invatat in clasa a IV-a. Incerc sa ii explic ca nu o face pentru ca asa o pune doamna, ci pentru a-si exersa mintea", ne-a povestit Mariana Nedelcu, mama unei eleve. Parerile elevilor sint impartite. Desi cei mai multi vor sa se bucure de sarbatori alaturi de familie si parinti, multi citesc cu placere cartile recomandate de profesori. "Eu citesc de regula, chiar si in vacanta. Tocmai am terminat «Razboi si pace» si mai citesc ce ne da profesoara de romana. La matematica, insa, mereu ne da de scris. Sint de acord cu cititul, dar nu si cu scrisul", ne-a spus Ana Toma, eleva in clasa a VIII-a la "Unirea". Pentru elevii mai mari, temele sint o adevarata corvoada, viata sociala si familia primind in astfel de perioade. "Mi se par inutile temele de vacanta in perioada sarbatorilor de iarna, intrucit mie nu-mi permite timpul sa ma ocup de lucruri pe care oricum le voi relua dupa vacanta. Consider ca toate lucrurile se fac la timpul lor si notiunea de timp poate fi impartita in mod egal si constructiv pentru toate activitatile scolare", ne-a declarat Amalia Giurgea, eleva in clasa a X-a B la Liceul Sportiv. "Lectura pentru elevi ofera cele mai multe satisfactii", a comentat inspectorul general adjunct, Maria Lupu. Asadar, elevii il pot astepta in liniste pe Mos Craciun, taind de pe lista mosului dorintele unei vacante fara teme. (Gabriela DRAGHICI)








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.