Educație

Absolventii de SAM nu vor nici facultate, dar nici slujba

Gabriela Draghici
13 dec 2010 753 vizualizări
Doar 3,8% dintre absolventii liceelor profesionale din promotia 2009 sint salariati

Absolventii de liceu profesional si tehnologic au fost luati in vizor de Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) Vrancea, care a realizat un studiu privind gradul de insertie socio-profesionala si masura in care acesti elevi isi continua studiile la nivel universitar. Reprezentantii CJRAE le-au prezentat directorilor de licee, in cadrul unui seminar desfasurat vineri la Inspectoratul Scolar, rezultatele unui studiu. In urma anchetei pe baza de chestionar realizata in perioada iulie-august 2010 s-a descoperit ca absolventii de liceu tehnologic din mediul urban sint mai dornici sa isi continue studiile, comparativ cu cei din mediul rural. 79,5 % de tineri din orase si-au depus dosarele pentru continuarea studiilor, comparativ cu 60,5% dintre cei care provin din mediul rural. In ceea ce priveste domeniile alese pentru continuarea studiilor, s-a observat ca absolventii admisi si inscrisi la facultate studiaza in general stiintele economice si ingineresti, in vreme ce elevii inscrisi la scoli postliceale studiaza de regula discipline din zona sanatatii, asistentei pedagogice si cele din zona ordinei publice. Majoritatea absolventilor de liceu tehnologic de la seral nu se grabesc sa se inscrie la facultate. Doar 34,9% din totalul absolventilor au declarat ca si-au depus dosarul pentru admiterea la facultate. Baietii sint de regula cei care nu isi continua studiile dupa terminarea liceului. Conform studiului, la 12 luni de la absolvire, absolventele sint cele care par sa aiba o rata mai mare a insertiei pe piata muncii decit baietii. Situatia incerta de pe piata muncii determina o crestere a intentiilor de emigrare in perspectiva urmatorului an ale tinerilor absolventi. In ceea ce priveste absolventii de SAM promotia 2009, doar 33% dintre cei intervievati s-au obosit sa isi caute de munca, in vreme ce doar 3,8% dintre absolventi aveau statutul de salariat la momentul anchetei. (Gabriela DRAGHICI)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.