Educație

14 medici stomatologi au grija de dintisorii a 55.000 de elevi

Gabriela Draghici
11 dec 2010 3337 vizualizări
Unitatile de invatamint, elevii vrinceni nu vor scapa de carii prea curind u in municipiul Focsani exista opt cabinete stomatologice scolare in care activeaza 14 medici, in timp ce in mediul rural nu exista nici unul

In cele 501 unitati de invatamint din judet exista doar opt cabinete stomatologice scolare unde activeaza 14 medici. Extrem de putini, comparativ cu numarul foarte mare de elevi, aproximativ 55.000 la numar. Cabinetele stomatologice functioneaza doar in citeva scoli din oras, cei de la sate raminind la mila celor private care au incheiat contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. 45 de cabinete se afla in contract cu CAS Vrancea, insa gratuitatea de care ar trebui sa beneficieze elevii este mai mult teoretica decit practica. "In general, acestea acorda servicii pina la nivelul sumei din contract. Exista insa o prioritizare, elevii si batrinii avind intiietate. Urgentele sint rezolvate in limita bugetului alocat. Este adevarat ca bugetul este insuficient, dar prioritatile sistemului sanitar sint cum sint si medicii sint nevoiti sa se descurce cu fondurile alocate", ne-a declarat Mihai Copaci, presedintele director general al CAS Vrancea. Odata cu inlocuirea aparaturii vechi de zeci de ani si a instrumentarului ruginit, in urma unui program derulat de Primarie in care s-au alocat 390.000 de lei, conditiile in care scapa cei mici de carii s-au imbunatatit. Asta doar pentru cei din municipiul Focsani, cei din restul judetului raminind netratati de cele mai multe ori.


Scaune mov in cabinete pentru unii, carii multe pentru altii


Situatia copiilor din Mindresti este de departe cea mai severa, acestia fiind nevoiti sa ceara ajutor la cabinetele scolare din municipiu. Si elevii Scolii nr. 2 din Marasesti duc lipsa unui astfel de serviciu. "Cred ca ar fi foarte necesar. Anul trecut chiar am avut un proiect in acest sens, un medic stomatolog din Focsani oferind 50 de consultatii pro bono. A fost foarte apreciata actiunea si am avea mare nevoie de un astfel de cabinet", ne-a declarat Mirela Novetschi, directoarea unitatii. De partea cealalta a baricadei stau elevii mai norocosi, cum sint cei de la Scoala "Anghel Saligny" din Focsani. Aparatele noi si renovarea cabinetului care deserveste scoala atrage din ce in ce mai multi elevi. Cei doi medici stomatologici nu le stau la dispozitie doar elevilor din unitatea in care functioneaza cabinetul, ci si celor de la Colegiul "Unirea", Colegiul Tehnic "Gh. Asachi" si Gradinita nr. 19. "Acum, dupa ce l-am renovat, cu mai mult curaj vin copiii. E plin de culori cabinetul si colaborarea care exista intre profesori si medicii stomatologi le da copiilor mai multa incredere", ne-a declarat Florentina Olteanu, directoarea scolii. Pentru copiii din zonele defavorizate, cariile vor trebui sa mai astepte. Ca sa mearga la un cabinet privat, un parinte trebuie sa scoata bani din buzunar si cei mai multi dintre ei nu au aceasta posibilitate. Pentru a infiinta cabinete stomatologice in cit mai multe scoli din judet este nevoie de bani, dar nimeni nu se inghesuie in a gasi modalitati de finantare. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.