Educație

Ștefan Irimescu, Apostolul profilaxiei maladiilor contagioase

Valentin Muscă
9 dec 2010 3168 vizualizări

A fost deschizător de drumuri în lupta împotriva tuberculozei și malariei, maladii care făceau anual zeci de mii de victime.A locuit pe strada Cuza Vodă din Odobești în primii ani ai veacului XX.A fondat primul spital-sanatoriu pentru tuberculoși, dar comuniștii l-au scos din analele instituției

Nici un medic din România nu a luptat mai mult pentru eradicarea celei mai umilitoare maladii de la începutul secolului trecut decât Ștefan Irimescu (1871-1956). Doctor fără de arginți, Ștefan Irimescu a fondat și primul spital-sanatoriu pentru acești nefericiți, fiind director aproape 4 decenii. Cu toate acestea, în istoricul instituției și chiar pe pagina de internet numele său nu este amintit, deși 40 de ani, de dimineața până seara, a stat în mijlocul tuberculoșilor ca într-o leprozerie. După 1947, guvernul comunist a schimbat denumirea Spitalului, iar numele primului director comunist a fost dat instituției fondate si conduse între 1906-1941 de Ștefan Irimescu. Într-o țară adusă de politicienii ultimilor 20 de ani în sapă de lemn, de unde puținii specialiști rămași emigrează, iar tinerii așteaptă majoratul să poata lucra în Italia sau Spania, "Ziarul de Vrancea" îți face datoria față de cititorii fideli, continuând să vă prezinte personalități care prin viața și activitatea lor au schimbat în bine viața semenilor. De aceasta data va prezentam unul din apostolii profilaxiei bolilor contagioase. Este vorba despre medicul Stefan Irimescu, cofondatorul primului Spital pentru bolnavii de tuberculoza din Romania, coinitiator al primelor campanii de combatere si profilaxie a tuberculozei si malariei, boli care la inceputul secolului XX faceau anual zeci de mii de victime si pentru care nu exista la acea vreme un tratament.


Cine a fost Stefan Irimescu


Nascut pe 12 decembrie 1871 la Ploiesti, intr-o familie de negustori ardeleni, Stefan Irimescu a studiat Medicina, obtinind doctoratul in 1902 la Paris. Intors in tara, destinul ii harazeste ca partenera de viata pe Elena Gutulescu din Odobesti si asa tinarul medic ajunge proprietar pe strada Cuza Voda din orasul viilor domnesti, locuinta cunoscuta si astazi drept "Casa Irimescu". Stralucitele studii in medicina l-au dus in capitala unde, impreuna cu medicii Ioan Cantacuzino si M. Petrini-Galati, incepe campaniile impotriva malariei si tuberculozei, infiinteaza "Societatea pentru profilaxia tuberculozei", sensibilizeaza opinia publica si politicienii fata de flagelul reprezentat de aceste boli si determina Parlamentul sa adopte o legislatie pe masura. Cu medicul Alexandru Slatineanu in 1906 a deschis Spitalul-Sanatoriu Filaret, actualul Institut de Pneumoftiziologie, ajutat de mare antropolog Francisc Rainer. Asa de multe victime provoca tuberculoza, incit in 1934 medicul Irimescu fondeaza Liga Nationala contra tuberculozei. Daca tuberculoza si malaria nu au mai ucis anual mii de romani se datoreaza, in parte, acestui inimos savant, a carui locuinta este pe strada Cuza Voda din Odobesti.


Numele i-a fost sters din analele Spitalului


Ca in toate domeniile de cercetare din Romania, numele marilor savanti sint de cele mai multe ori uitate, daca nu chiar scoase din analele institutiilor respective. Este si cazul medicului Stefan Irimescu despre care istoria oficiala a Spitalului Filaret, denumit astazi Institutul de Pneumoftiziologie, nu sufla o vorba. Faptul ca provenea din familii instarite "" tatal negustor din Ardeal, iar sotia fiica a unor mari proprietari din Odobesti, Gutulestii "" a facut ca numele medicului Irimescu sa fie sters din istoria institutiei pe care a slujit-o toata viata. Daca mai adaugam ca fiica medicului Irimescu s-a casatorit cu marele critic si istoric literar Tudor Vianu, intelegem dintr-o alta perspectiva de ce Spitalul Filaret poarta astazi numele fostului director numit de comunisti "" Marius Nasta, iar despre Stefan Irimescu nu mai vorbeste nimeni. Doar citeva consemnari prin volume colective si o strada in cartierul personalitatilor din Odobesti amintesc contemporanilor ca acum un secol, un ardelean casatorit la Odobesti a fost pionierul luptei impotriva malariei si tuberculozei. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.