Educație

Un psiholog scolar la 2.000 de elevi

Gabriela Draghici
8 dec 2010 2396 vizualizări
In Vrancea sint doar 23 de cabinete psihopedagogice si opt cabinete logopedice, pentru 55.000 de elevi u dragostea si problemele din cuplu, conflictele cu parintii si dificultatile de adaptare sint printre cele mai des intilnite probleme destainuite psihologilor scolari

Fie ca este vorba despre probleme amoroase, conflicte cu parintii, presiunea anturajului, pierderea unei persoane dragi sau diverse tulburari comportamentale, elevii simt nevoia si apeleaza la serviciile consilierului psihopedagogic din scoala. Un psiholog scolar trebuie sa asigure cerintele a 800 de elevi, conform Ministerului Educatiei. La nivelul judetului Vrancea exista doar 23 de cabinete interscolare de Asistenta Psihopedagogica, dintre care 16 sint in mediul urban si 7 in mediul rural. Pe linga acestea mai exista doar opt cabinete logopedice, toate trebuind sa faca fata cerintelor a aproximativ 55.000 de elevi din unitatile de invatamint din judet. Ceea ce inseamna ca un psiholog scolar trebuie sa faca fata la aproape 2.000 de elevi vrinceni. Principalul rol al psihologului scolar este de a mentine o legatura neintrerupta intre cadrele didactice, elevi si parinti, oferind consultanta si consiliere acestora in problemele cu care se confrunta. Prezenta unui psiholog cu rol de consilier scolar este fundamentala in orice mediu de invatamint. El este cel care poate ajuta copiii sa treaca peste probleme dificile care le afecteaza competentele scolare si relatia cu cei din jur. El este cel care poate servi drept punte de trecere in "prapastia" dintre generatii si este, probabil, singurul om cu care poate vorbi elevul si singurul care il asculta. Asistentul psihopedagogic lucreaza pe trei paliere: elevi, profesori, parinti, iar consilierea se face atit individual cit si cu grupul. Confidentialitatea si obiectivitatea sint printre primele lucruri care il recomanda, asa ca elevii il pot privi ca pe un confident de incredere. Conflictele in cuplu, gelozia, despartirile sint cele mai des bifate pe lista problemelor "existentiale" ale elevilor. Insa exista cazuri in care asistenta unui astfel de consilier scolar este mai mult decit binevenita. "Am avut cazuri in care la sugestia profesorilor a apelat la mine un elev care isi pierduse tatal. Se intimpla un lucru ciudat, de regula cei din jur evita sa mai vorbeasca despre asta si tocmai asta il tulbura. Mi-a fost greu si mie, ca sint fragili si marcati de eveniment", ne-a declarat Florentina Ciomaga, consilier la Colegiul Tehnic "Ion Mincu" din Focsani.


Elevii sint interesati de consilierea psihopedagogica


Necesitatea unui astfel de cabinet in unitatile scolare este cu atit mai mare cu cit problemele socio-economice cu care se confrunta elevii isi lasa greu amprenta in rata absenteismului, sau chiar a abandonului scolar. Exista copii care se trezesc de la 5 dimineata, fac naveta si ajung dupa-amiaza tirziu acasa. Multi dintre acestia nu au bani de pachetel cit timp stau la scoala. De asemenea, sint multi care mai si muncesc dupa terminarea orelor de curs. "In astfel de situatii, incercam sa cernem cazurile, astfel incit sa gasim strategii eficiente si masuri de sprijin pentru ei", a completat Florentina Ciomaga. Nu toti cei care trec prin cabinetul psihopedagogic reusesc sa isi schimbe modul in care privesc lucrurile si cum le trateaza. De obicei cei care vin din propria initiativa, sint si cei care sint dispusi sa schimbe ceva. Insa raza de "actiune" a cabinetului psihopedagogic este mult mai larga, proiecte de prevenire si dezvoltare desfasurindu-se in mod constant. Elevii sint atit de interesati de consilierea psihopedagogica, incit uneori si consilierii simt ca nu mai pot face fata. Nevoia unor astfel de cabinete in fiecare unitate de invatamint este incontestabila, tinerii avind nevoie de asistenta in probleme de adaptare la cerintele mediului scolar, in a depasi tentatiile virstei sau in probleme mai adinci, ce-si gasesc radacini in viata de acasa. (Gabriela DRAGHICI)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 13 ore, 57 minute, 3 secunde
Avem psihologi buni in Focsani , dar negasindu-si de lucru , au plecat in Bucuresti sau in alte tari . Verificati cate c-viuri s-au depus la ISTH. Rusine !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.