Educație

Sfînta Filofteia, copilul care a intrat în calendar

Valentin Muscă
7 dec 2010 804 vizualizări
Povestea Filofteii de la Curtea de Arges este una dintre paginile cele mai sensibile din calendarul crestin ortodox.

Nu prin complexitatea vietii si activitatii acestei copile de la sud de Dunare, nici prin maretia unor fapte de vitejie. Filofteia nu a salvat cetati asediate de necredinciosi, nici nu a convertit natii la crestinism, ci din putinul ei mergea, zilnic si hranea leprosii de la marginea unui sat. Istoria Filofteii poate parea o viata banala pentru cei care sint invatati cu acte glorioase si vieti de sfinti marete. Grandoarea acestei copile rezida tocmai in trairea adevarurilor simple ale Cuvintului Sfintei Scripturii. Nascuta intr-o familie de tarani de linga Tirnovo (Bulgaria), Filofteia a ramas de mica orfana de mama si a gasit mingiiere in Cuvintul Scripturii, pe care il asculta la Sfinta Liturghie. Ducind de-ale gurii tatalui aflat la robota cimpului, Filofteia se intilneste cu lumea celor exclusi, la care se opreste si le daruieste din cosul cu bucate pus de mama vitrega pentru tatal ei. Istoria sfintei spune ca pentru acest motiv tatal a aruncat cu un topor dupa copila, ranind-o grav, ceea ce i-a adus moartea. Dupa mai multe peripetii, trupul copilei a ajuns in Biserica Domneasca din Curtea de Arges. Din viata acestei sfinte trebuie inteles mesajul ca nu marimea faptelor conteaza, nici numarul acestora, ci dragostea de cei aflati in nevoi, de cei saraci si bolnavi, pe care societatea din totdeauna i-a exclus. (V. MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.