Educație

Natura umana disecata de un doctor si un teolog

Gabriela Draghici
29 nov 2010 2030 vizualizări
Zeci de focsaneni au participat simbata la lansarea lucrarii Despre cunoastere si natura umana Lansarea cartii Despre cunoastere si natura umana. Mic tratat privind sursele si dezvoltarea epistemologica necesare pentru o etologie si sociologie comparate Om - Animal a autorilor Paul Alexandru si Iulian Angel Popescu a reunit nume sonore intr-un mic festival de cultura organizat la Casa Armatei din Focsani.

Dupa-amiaza de simbata i-a strins la eveniment pe academicienii Constantin Balaceanu-Stolnici, Valeriu D. Cotea, profesorul universitar Florin Tudose, seful sectiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucuresti, si multi alti oameni de seama, intr-o manifestare ce a reusit sa imbine armonios lectura si muzica si in care s-a vorbit despre psihologia naturii umane. "Ceea ce exista in carte este un tandem intre un doctor si un teolog, care au reusit sa se "contamineze" unul pe altul. Cartea face un efort considerabil, insa posibilitatile noastre de cunoastere sint limitate. Stim multe, dar un singur lucru nu stim: Cum apare constiinta umana?", a tinut sa precizeze academicianul Constantin Balaceanu "" Stolnici, in virsta de 87 de ani, cel care a semnat si prefata lucrarii. Lucrarea de 640 de pagini se vrea a fi un "cufar de ustensile" pentru cei care sint in cautarea intelegerii, care vor sa se cunoasca si sa-i cunoasca pe ceilalti in mod constructiv. Cartea sustine punctul de vedere conform caruia intre cunoasterea stiintifica si cea religioasa nu exista o opozitie, cum sustin reductionistii radicali, ci mai degraba o complementaritate. "In scrierea acestei lucrari ne-am lovit de conflicte majore, insa am reusit sa ne acceptam diferitele puncte de vedere, pentru ca urmaream acelasi scop", a declarat teologul Iulian Angel Popescu, coautor al lucrarii. Prezenta plina de spirit, caldura si umor a academicianului Valeriu D. Cotea a mentinut efervescenta publicului, care l-a primit cu ropote de aplauze. "Dintre toate lucrurile infaptuite de oameni, cartile sint singurele lucruri spirituale", a spus acesta. Cartea va porni intr-un lung drum spre cel putin 50 de universitati din intreaga lume, iar banii obtinuti din vinzarea exemplarelor vor merge catre Casa de Copii din Arad, orasul in care s-a nascut doctorul Paul Alexandru, care locuieste si lucreaza la Focsani de multi ani. La lansare, cultura s-a impletit armonios cu muzica, Corul Pastorala ridicind sala in picioare. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.