Educație

Holurile liceelor, transformate in podiumuri de moda

Gabriela Draghici
26 nov 2010 2609 vizualizări
Tocurile inalte, telefonul mobil de ultima generatie, imaginea impecabila de proaspat iesit de la coafor, dicteaza stilul in multe din colegiile vrincene u doar doua licee din Vrancea mai impun elevilor uniforma, Liceul Teoretic Ioan Slavici din Panciu si Colegiul Economic Mihail Kogalniceanu din Focsani

Cind vine vorba despre moda, trebuie sa tii cont ca in lumea elevilor prima impresie conteaza, in special pentru dobindirea popularitatii. Personalitatea fiecaruia se reflecta si prin intermediul stilului vestimentar, mesajele pe care le transmit fiind de cele mai multe ori mai mult decit explicite. De la brand-uri celebre afisate ostentativ, la "cocktail-uri" vestimentare ce abunda in sireturi colorate, lanturi, cercei, inele si curele. Vremea cravatelor si uniformelor in culori sobre pare pierduta in negura timpului. Din pacate, situatia materiala se reflecta si in felul in care se imbraca elevii. Pe de o parte, sint cei care nu isi permit sa se imbrace decit de la en-gross-uri si cei pentru care parintii sint niste sponsori mai mult decit binevoitori. Pentru fete, din "arsenal" nu lipseste nici machiajul. "Prin primii ani de liceu ma machiam mai strident, era terbilismul din adolescenta care ma facea sa vreau sa ies cit mai mult in evidenta. Acum sint cit de cit discreta, iar profesorii nu se pot plinge", ne-a spus Mihaela, eleva in clasa a XII-a la Liceul Pedagogic "Spiru Haret". Pentru majoritatea insa, gadget-urile electronice ramin cele mai importante rechizite scolare. De la telefoane mobile de ultima generatie, playere mp3 si mp4, PDA-uri si laptop-uri, "jucariile" sint nelipsite din viata de zi cu zi. "Eu cel putin nu pot functiona fara telefon, il am in permanenta cu mine, vorbesc, trimit sms-uri, mail-uri, de toate. Daca vrea mama sa ma pedepseasca, ar fi crunt sa ma lase fara telefon o zi", ne spune amuzata Cristina, de la Colegiul Tehnic "Gh. Asachi".


Scoala, "capitala" modei pentru elevi


Daca majoritatea prefera comoditatea in timpul orelor de curs, alegind o pereche de tenisi si jeansi confortabili, ramin frumoasele domnisoare ale caror tocuri rasuna pe holurile liceelor. Tinuta este completa pentru multe dintre ele: cizme cu toc, lungimea "de criza" a fustei, parul coafat, unghiile proaspat "reabilitate" si nelipsita geanta, purtata in stilul inconfundabil al vedetelor autohtone. Holurile se transforma rapid in veritabile podiumuri de moda, unde increderea de sine manifestata prin pasul sigur si hotarit intoarce capurile baietilor mai "slabi de inima", dar si ale cadrelor didactice. "Ma imbrac feminin, pentru ca asta sint, pe drumul spre a deveni femeie. Mi se pare normal ca o fata sa isi descopere si imbratiseze feminitatea si nu mi se pare ca exagerez. Iar profesorii nu vad de ce s-ar plinge, pentru ca indecente nu sintem, iar performanta noastra scolara nu este afectata", ne-a declarat parca in numele tuturor elegantelor domnisoare, Gabriela, eleva a Colegiului National Unirea. Optiunile si posibilitatile elevilor difera in functie de portofelul parintilor. Chiar si in contextul economic actual, exista fete care lunar plec in "delegatie" spre orasele mai mari, unde spatiul ofertant din domeniul vestimentar este cu mult mai diversificat decit ce are de oferit urbea de pe Milcov. De cealalta parte a baricadei sint insa elevii care desi dispun de o situatie financiara buna, si-au dezvoltat o oarecare cumpatare cind vine vorba de achizitionat haine, chiar si de la virste precoce. "Eu tin mult la individualitate si nu imi place sa ma vad trasa la indigo. De obicei, imi cumpar haine de la second-hand sau de pe net, unde preturile sint foarte mici si merita, pentru ca gasesc produse pe care nu le au restul colegelor mele", ne-a marturisit si unirista Ana-Maria Toma, in virsta de 14 ani.


"In uniforma toti am fi pe picior de egalitate"


La momentul de fata, doar doua unitati de invatamint din Vrancea mai impun elevilor uniforma, si anume Liceul Teoretic "Ioan Slavici" din Panciu si Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" din Focsani. Banala camasa alba si sacoul spalacit de vreme au fost si ele adaptate trend-urilor actuale. La Liceul Teoretic "Ioan Slavici" din Panciu, regulamentul stipuleaza clar ca toti elevii scolii trebuie sa poarte uniforma zilnic, asezonata cu insigna distinctiva a unitatii. Pentru un pret de 150 de lei, baietii si-au comandat o pereche de pantaloni, camasa si cravata, iar fetele pe linga fusta, camasa si sacoul aferent, pot opta si pentru o vesta sau o cravata. Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" din Focsani a mai "redus" din strictete, elevii fiind nevoiti sa poarte uniforma doar trei zile pe saptamina. Nici elevii celorlalte licee nu exclud varianta uniformelor, care le-ar putea oferi o oarecare unitate vizavi de colectiv si unitatea de invatamint pe care o reprezinta. "Pe mine nu m-ar deranja sa ni se impuna o uniforma, pentru ca asa am fi toti pe picior de egalitate. Consider ca ma pot imbraca cum vreau dupa terminarea orelor, nu trebuie sa o fac neaparat pe holurile liceelor", ne-a declarat Ana-Maria Toma, eleva in clasa a VIII-a la Colegiul National Unirea. Cu uniforma sau nu, majoritatea elevilor reusesc sa ajunga la un consens in ceea ce priveste imaginea liceului si cea individuala. (Gabriela DRAGHICI)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.